28 Jun 2007

"Ακαδημία"? Οχι ευχαριστώ!

Το παρόν blog δημιουργήθηκε με αποκλειστικό σκοπό να διευκολύνει την κυκλοφορία ανάμεσα στους μουσικούς, ενός κειμένου διαμαρτυρίας για την εξαγγελία του εκτρώματος "Ακαδημία" Τεχνών και τη συλλογή υπογραφών (από όσους συμφωνούν με το πνεύμα του) για αποστολή στα ΜΜΕ, σε ιστολόγια, Υπουργείο Πολιτισμού, κλπ.
Το συγκεκριμένο κείμενο, που εμφανίζεται πιο κάτω έχει ήδη δημοσιευθεί (με ελάχιστες διαφορές), ως editorial (με υπογραφή του Κώστα Τηλιακού) στο καλοκαιρινό τεύχος του περιοδικού Classical Music Review.

Η υπογραφή του κειμένου μπορεί να γίνει και εδώ στο blog, αλλά και με mail στη διεύθυνση
academynothanks@gmail.com

που δημιουργήθηκε επίσης για τον συγκεκριμένο σκοπό, για όσους ευλόγως δεν θέλουν να συνδέσουν το nickname τους με το όνομά τους.
Παρακαλώ για πλήρη αναφορά ονοματεπώνυμου και ιδιότητας. Προαιρετικά και e-mail ή τηλ. επικοινωνίας.

Ευπρόσδεκτη κάθε βοήθεια διάδοσης του κειμένου διαμαρτυρίας, μαζική συλλογή και αποστολή ονομάτων που υπογράφουν, πρόταση για καλύτερη οργάνωση της προσπάθειας κλπ.

Ως συνήθως στο μουσικό χώρο, όλοι (ή τουλάχιστον σχεδόν όλοι) κατ'ιδίαν διαμαρτύρονται για το θέμα αυτό, σε έντονους μάλιστα τόνους, αλλά δεν διαφαίνεται μια συγκεντρωτική προσπάθεια...
Ας προσπαθήσουμε για μια φορά να ενώσουμε τις φωνές μας.


Η κοροϊδία και η συστηματική απαξίωση των επαγγελματιών μουσικών(από όπου και αν επιχειρείται και δυστυχώς δεν είναι μόνο ένα το κέντρο...) πρέπει επιτέλους κάπου και κάποτε να σταματήσει.
Τουλάχιστον ας καταγραφεί ότι το καλοκαίρι του 2007 κάποιοι, επώνυμα, είπαν όχι στο έκτρωμα αυτό της υποβαθμισμένης εξαγγελόμενης "Ακαδημίας", όσον αφορά στη μουσική, και οι υπόλοιποι ας αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Διονύσης Μαλλούχος
εμπειροτέχνης πιανίστας πρακτικοποιημένης γνώσης και μάλιστα άνευ πιστοποιητικού...


Το πλήρες κείμενο διαμαρτυρίας:

Ακαδημία Τεχνών? Όχι ευχαριστώ!

Πρόσφατα ο Υπουργός Πολιτισμού εξήγγειλε τη δημιουργία της πολυαναμενόμενης «Ακαδημίας Τεχνών», η οποία θα αρχίσει να λειτουργεί τον Σεπτέμβριο του 2009. «Η Ακαδημία», είπε ο υπουργός, «θα είναι Ανώτερης Παιδείας, τριετούς φοίτησης, οι σπουδαστές θα πρέπει να διαθέτουν απολυτήριο λυκείου, δεν θα εισάγονται με σύστημα πανελληνίων εξετάσεων και όταν αποφοιτούν θα τους χορηγείται πιστοποιητικό σπουδών και όχι πανεπιστημιακό πτυχίο, δεδομένου ότι η εκπαίδευση δεν θα είναι θεωρητικού περιεχομένου αλλά ‘πρακτικοποιημένης γνώσης’». ‘Πρακτικοποιημένη γνώση’• με άλλα λόγια εμπειροτέχνες! Και ας φροντίζουν τα τελευταία χρόνια σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι πιο ονομαστές Μουσικές Ακαδημίες να εναρμονίσουν το πρόγραμμά τους με αυτά των Πανεπιστημιακών σχολών ώστε να μην υποβαθμιστούν για οποιοδήποτε λόγο οι τίτλοι σπουδών που χορηγούν. Και το πέτυχαν, προσθέτοντας μαθήματα και θεματικές ενότητες, διευρύνοντας την διδασκόμενη ύλη, χωρίς να κάνουν την παραμικρή υποχώρηση στην ποιότητα της παρεχόμενης τεχνικής και θεωρητικής μουσικής εκπαίδευσης –που έτσι κι αλλιώς είναι η προτεραιότητα τους– και μπορούν πλέον να φέρουν επάξια τον τίτλο του Πανεπιστημίου.

Και στην Ελλάδα; Τι γίνεται στην Ελλάδα της αδιαβάθμητης μουσικής εκπαίδευσης των εκατοντάδων Ωδείων και Μουσικών Σχολών, όπου το ζήτημα της ίδρυσης μιας Ακαδημίας Μουσικής πανεπιστημιακού επιπέδου είναι το κύριο αίτημα επί σειρά δεκαετιών, το οποίο ουδέποτε η πολιτεία αντιμετώπισε με σοβαρότητα και ευαισθησία; Η δήλωση του υπουργού έδωσε τη χαριστική βολή: «εμπειροτέχνες» οι μουσικοί, ως εάν όλα τα χρόνια (και) θεωρητικών σπουδών (υπό την έγκριση και εποπτεία του ίδιου του Υπουργείου Πολιτισμού) να μην υπάρχουν! Ε, τότε στο χέρι της πολιτείας είναι να τους προσφέρει την περαιτέρω εκπαίδευση και ικανότητες που εν γνώσει της τους στερεί. Τον δρόμο έδειξαν τόσες χώρες της Ε.Ε, η βούληση μόνο χρειάζεται ώστε τα εκπαιδευτικά προγράμματα να προσαρμοσθούν στα ελληνικά δεδομένα και να εφαρμοσθούν. Αλλιώς καταδικάζουμε και τις μελλοντικές γενιές των μουσικών στην ανυποληψία.

Μία «Ακαδημία» τριετούς φοιτήσεως που θα χορηγεί πιστοποιητικά σπουδών ισότιμα με τα πτυχία των Σχολών Ανωτέρας Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης, ποιους θα μπορούσε να αναμένει ως σπουδαστές; Αλλοδαποί δύσκολα θα την επέλεγαν και η διαρροή Ελλήνων σπουδαστών προς το εξωτερικό δεν θα σταματήσει. Από την άλλη, οι φοιτητές της «Ακαδημίας Τεχνών» τι άλλες δυνατότητες θα έχουν αντίστοιχες των συναδέλφων τους των ελληνικών πανεπιστημιακών σχολών; Θα μπορούν να πάνε με προγράμματα ανταλλαγών, όπως το Erasmus για παράδειγμα, να μελετήσουν για κάποιο διάστημα στο Παρίσι, το Λονδίνο, το Βερολίνο κλπ; Και πώς θα έρθουν αντίστοιχα σπουδαστές των Μουσικών Πανεπιστημίων του εξωτερικού σε μία μη ισότιμη με τη δική τους σχολή της Ελλάδας;

Μήπως τελικά δημιουργούμε με τον τρόπο αυτό, απλά ένα ωδείο «πολυτελείας»; Σαφώς το ζήτημα της ανώτατης καλλιτεχνικής εκπαίδευσης αντιμετωπίζει διαδικαστικά προβλήματα, όπως αυτό των τυπικών προσόντων των καθηγητών που θα κληθούν να διδάξουν. Υπάρχουν τέτοιες ιδιαιτερότητες και αυτές καλείται να επιλύσει η πολιτεία παίρνοντας τις σωστές αποφάσεις, κάτι που πολύ σωστά έχει ήδη γίνει για την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών. Αλλιώς τι είδους ισοτιμία θα έχουν απόφοιτοι ερμηνευτές του ίδιου οργάνου, όταν κάποιοι θα προέρχονται από την «Ακαδημία Τεχνών» και άλλοι από ανώτατες σχολές που έχουν ήδη εντάξει σχολές οργάνων στο πρόγραμμά τους χωρίς να προβλέπονται εισαγωγικές εξετάσεις στο όργανο (παγκόσμια πρωτοτυπία...), όπως το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιόνιου Πανεπιστημίου και το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας;

Δυστυχώς τα ζητήματα δεν είναι μόνο αυτά. Είναι πολύ περισσότερα. Το ελάχιστο που θα περίμενε κανείς είναι ένα σύγχρονο πλαίσιο, που να παρέχει σοβαρή, ευρεία, και σε ανώτατο επίπεδο μουσική εκπαίδευση. Ο,τιδήποτε άλλο είναι στην καλύτερη περίπτωση ανεπαρκές. Οι Έλληνες σπουδαστές-μουσικοί θα συνεχίσουν να πηγαίνουν στο εξωτερικό για να διευρύνουν τις γνώσεις τους, αποκτώντας αναγνωρισμένους τίτλους αντί πιστοποιητικών, και η μουσική εκπαίδευση στη χώρα μας θα παραμείνει ουσιαστικά αδιαβάθμητη, όπως είναι όλα αυτά τα χρόνια.

Όσο για το σύνηθες ελληνικό επιχείρημα «από ολότελα, καλή κι η Παναγιώταινα», οι επαγγελματίες Ελληνες μουσικοί δηλώνουν «καλύτερα ολότελα»!
Είναι προτιμότερο να παραμείνει η σημερινή -απαράδεκτη όντως- κατάσταση, από το να δημιουργηθεί ένα ίδρυμα που μόνο ως τροχοπέδη θα λειτουργήσει σε οποιαδήποτε προσπάθεια (εάν και όποτε αυτή ξεκινήσει) για τον εκσυγχρονισμό, την ορθολογικοποίηση και την πραγματική αναβάθμιση των σπουδών αλλά και του ρόλου του μουσικού εκτελεστή γενικότερα.

71 comments:

SofiaX said...

Parakaloyme poly mporeite na mas enimerosete leptomeroso gia to ti akribos einai ayti i Akadimia?

Pos tha eisagetai kapoios, ti mathimata tha didaskontai? Toptyxio toy tha einai anagnorismeno exo?

Na mporesoyme na anartisoyme kapoia arthra sta blog mas na enimerosoyme ton kosmo.

Eyxaristo

Admin toy OPERA I LOVE blog
http://operailove.blogspot.com

Unknown said...

Αν είναι δυνατόν, κάποιο λινκ με την ακριβή περιγραφή. Όσο και αν θέλω να βγάλω συμπεράσματα (που δείχνουν τρομαχτικά έιναι η αλήθεια), δε μπορώ από μία παράγραφο τον 5-6 λέξεων.

υπάρχει κάπου να δούμε όλη την ανακοίνωση;

Νικόλας Σιδερής

"Academy"?No thanks said...

Μπορείτε να διαβάσετε περί "Ακαδημίας" στο site του Υπουργείου Πολιτισμού εδώ σε μορφή word

Πτυχίο?
Μπα, πιστοποιητικά έχουμε, και πολύ σας είναι...

Να αναγνωρίζεται στο εξωτερικό?
Το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε?

Unknown said...

Συμφωνώ με το περιεχόμενο του κειμένου διαμαρτυρίας. Τα περί ακαδημίας τεχνών αποτελούν ένα προεκλογικό πυροτέχνημα της κυβέρνησης και το περιεχόμενου του σχετικού νομου καταδεικνύει την νοοτροπία που υπάρχεί στο Υπουργείο "Πολιτισμού". Αποτελεί εξάλλου προσβολή για τους α΄νθρώπους της μουσικής και της τέχνης εν γένει. Επιτέλους πότε θα αποφασισει το κράτος να αντιμετωπίσει με την αρμόζουσα σοβαρότητα το ζήτημα της τριτοβάθμιας μουσικής εκπαιδευσης σε αυτήν την χώρα;

Αναστάσης Φράγκος
Δικηγόρος
(και εμπειροτέχνης μουσικός)

nicon said...
This comment has been removed by the author.
nicon said...

Επικροτώ το κείμενο της διαμαρτυρίας σε κάθε του λεπτομέρεια.

Νικόλας Μπογιατζής

Εμπειροτέχνης Βαρύτονος
[χωρίς ΚΑΝΕΝΑΝ τίτλο σπουδών!]

Χορωδός στα Μουσικά Σύνολα του Δήμου Αθηναίων και συντάκτης στον ιστοτόπο classicalmusic.gr – η κλασική μουσική στην Ελλάδα.

geotentes said...

Είναι προφανής η συμπαιγνία που επιδιώκεται με την ανακοίνωση της ίδρυσης Ακαδημίας, χωρίς όμως κανένα από τα χαρακτηριστικά μιας πραγματικής Ακαδημίας: κλείνουμε τα στόματα των δυσαρεστημένων εμπειροτεχνών που πρακτικά τους έχουμε αποκλείσει από κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης και ανοίγουμε την όρεξη όσων ημέτερων θα κληθούν να ΄΄φωτίσουν΄΄ τους έρημους τους εμπειροτέχνες. Αχ που΄σαι νιότη που δειχνες, πως θα γινόμουν άλλος

geotentes
μηχανικός και ερασιτέχνης μουσικός βυζαντινοτέτοιος
(τώρα...πρόκοψα)

cyrus said...

Σπάω προσωρινά τη σιωπή μου για να προσυπογράψω το κείμενο του φίλου Διονύση και για να εκφράσω την απορία μου πώς ένας σπουδαίος μουσικός σαν τον Θόδωρο Αντωνίου παρασύρθηκε σε ένα τέτοιο πολιτικάντικο φιάσκο.

cyrusgeo

(και μουσικός, και μεταφραστής, και σκεπτικιστής...)

"Academy"?No thanks said...

Cyrus

Η παρουσία σας είναι χαρά και τιμή.
Μας έχετε blogoλείψει...

"Academy"?No thanks said...

cyrusgeo said:
"να εκφράσω την απορία μου πώς ένας σπουδαίος μουσικός σαν τον Θόδωρο Αντωνίου παρασύρθηκε σε ένα τέτοιο πολιτικάντικο φιάσκο."

Παραθέτω χωρίς σχόλιο το σχετικό απόσπασμα από το σημερινό δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας:

"Ο συνθέτης Θεόδωρος Αντωνίου, ο οποίος έχει μακρά εκπαιδευτική πείρα σε πανεπιστήμια της Αμερικής, εργάστηκε δωρεάν επί τρία χρόνια ως επικεφαλής της ομάδας εργασίας για τη μουσική. Συνεργάστηκε σ' αυτή με τους Λυκούργο Αγγελόπουλο, Γιάννη Βακαρέλη, Δάφνη Ευαγγελάτου, Λεωνίδα Καβάκο και Κωνσταντίνο Φλώρο.

Οταν του ζητήθηκε από τον υπουργό Πολιτισμού να αναλάβει αυτή τη θέση, αναζήτησε ανθρώπους του μουσικού χώρου που να διαθέτουν τα εξής τρία χαρακτηριστικά: «Να έχουν διεθνή καριέρα, να γνωρίζουν εις βάθος το αντικείμενο της μουσικής παιδείας και να αγαπάνε αυτό το θέμα».

Ωστόσο, όπως μας εξηγεί, ο καινούργιος θεσμός δεν έπρεπε να θίξει τα ωδεία, διότι «είναι η πηγή που θα τροφοδοτεί και την Ακαδημία», όπως και τα μουσικά τμήματα των πανεπιστημίων. «Ο νέος θεσμός», ξεκαθαρίζει, «έχει σκοπό να προετοιμάσει υψηλού επιπέδου συνθέτες, αρχιμουσικούς και εκτελεστές μουσικών οργάνων». Εν τούτοις, πρέπει να διαθέτει ευελιξία, «ώστε να μπορέσει να ξεπεράσει τους περιορισμούς που θέτει η τριτοβάθμια εκπαίδευση, που είναι οι τίτλοι σπουδών τών διδασκόντων, η ηλικία τους και οι οικονομικές τους απολαβές».

Σ' αυτό το νέο εκπαιδευτικό πλαίσιο, κατά τον Θεόδωρο Αντωνίου, θα σταματήσει «η διαρροή των νέων μουσικών που πάνε στο εξωτερικό για να συνεχίσουν τις σπουδές τους». Ομως, εκτιμά ότι οι επιλογές πρέπει να γίνονται με αυστηρούς όρους αναφορικά με το διδακτικό προσωπικό και με τον τρόπο εισαγωγής των σπουδαστών: «Ετσι, θα έχουμε κερδίσει υψηλό επαγγελματικό επίπεδο», αποφαίνεται εν κατακλείδι."

Δημήτρης Σέμσης said...

ΜΕ τρόμο σκέφτομαι τις επιπλοκές που θα δημιουργηθούν όταν μη εμπειροτέχνες της ακαδημίας αρχίσουν να διεκδικούν θέσεις στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Θα κατέχουν σίγουρα άλλα "νέα" τυπικά προσόντα αλλά...θα παίζουν; Και θα είναι αναγκασμένη η ορχήστρα να αποκλείσει όλους τους υπόλοιπους και να επιλέξει μόνο απο αυτούς; Πάμε χαμένοι...
Δημήτρης Σέμσης
Εξάρχων βιολιστής
της ΚΟΑ
Εμπειροτέχνης

Unknown said...

Συμφωνώ απόλυτα με όλη τη διαμαρτυρία. Έχει γίνει πολύς ντόρος για αυτή την "ακαδημία" αλλά νόημα μηδέν για άλλη μια φορά. Όλοι ξέρουμε την ταλαιπωρία των ωδείων. Άλλη μια σχολή για να ρίξουμε στάχτη στα μάτια του κόσμου ότι κάτι κάνουμε κι εμείς και δεν είμαστε τριτοκοσμική χώρα σε ότι αφορά τη μουσική...

Λαμπαδίτη Κάλλη
σπουδάστρια κλασσικού τραγουδιού

"Academy"?No thanks said...

@ δημήτρης σέμσης

Αυτή είναι μία από τις 138 (περίπου!)επιπλοκές που μπορεί να σκεφτεί κάποιος σε σχέση με τα παρεπόμενα (σε 10 χρόνια) του εξαγγελθέντος εκτρώματος-"Ακαδημία".

Οταν σε ένα κόσμο-ζούγκλα (όπως ο μουσικός χώρος) πετάς ξαφνικά, χωρίς λόγο γνώσης, ένα παράλογο από κάθε άποψη πυροτέχνημα, οι συνέπειες θα είναι πολλαπλασιαστικά δυσμενείς για όλους τους εμπλεκόμενους...

"Academy"?No thanks said...

@ kylie

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συνυπογραφή του κειμένου.

Μακάρι οι νέοι άνθρωποι, σπουδαστές μουσικής, τους οποίους ΚΥΡΙΩΣ θίγει το θέμα να αντιδράσουν με παρόμοιο τρόπο, άμεσα και ομαδικά...

"Academy"?No thanks said...

Από την Ελευθεροτυπία της Παρασκευής 29/6 και την έρευνα περί Ακαδημίας που επιμελήθηκε ο Βασίλης Καλαμαρας, παρατίθεται η απάντηση του Γιώργου Κουρουπού:

«Πρόκειται για μια αναχρονιστική απάντηση σ' ένα παλιό αίτημα: Τη στιγμή που οι μεγαλύτερες μουσικές ακαδημίες της Ευρώπης μετατρέπονται σε πανεπιστημιακά ιδρύματα, ευθυγραμμιζόμενες με τις αποφάσεις της Μπολόνια, τις οποίες κι εμείς έχουμε προσυπογράψει, εμείς εδώ αποφασίζουμε να φτιάξουμε ακαδημία και μάλιστα όχι ανωτάτη», είναι η πρώτη αντίδραση του συνθέτη Γιώργου Κουρουπού.

Διαθέτει τεράστια θεσμική πείρα, αφού έχει κατ' επανάληψη διαχειριστεί και εξακολουθεί να διαχειρίζεται τα μουσικά τεκταινόμενα του τόπου μας από διάφορες διοικητικές και καλλιτεχνικές θέσεις (πρόεδρος της Λυρικής Σκηνής και καλλιτεχνικός διευθυντής της Ορχήστρας των Χρωμάτων). Παράλληλα, ασκεί εκπαιδευτικό έργο, στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, όπου διδάσκει μουσική σύνθεση.

Τον Γιώργο Κουρουπό δεν τον βρίσκει σύμφωνο το επιχείρημα ότι θα μπορούν στην Ακαδημία Τεχνών να διδάξουν επιφανείς καλλιτέχνες, που δεν διαθέτουν τα τυπικά προσόντα για το πανεπιστήμιο: «Το επιχείρημα ότι υπάρχουν διακεκριμένοι καλλιτέχνες, που δεν έχουν τα τυπικά προσόντα για να διδάξουν στο Πανεπιστήμιο, δεν είναι επαρκές. Πώς, για παράδειγμα, έχουμε Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (για τη ζωγραφική) και δεν μπορούμε να έχουμε για τις άλλες τέχνες;».

Στην ερώτηση που του θέτουμε, αν εκτιμά ότι η κυβέρνηση επίσπευσε τις διαδικασίες ίδρυσης της Ακαδημίας Τεχνών εν όψει εκλογών, απαντά: «Νομίζω ότι η κυβέρνηση αυτοπαγιδεύτηκε από την υπόσχεση του πρωθυπουργού και, μπροστά στις νομικές, γραφειοκρατικές και οικονομικές δυσκολίες, συμβιβάστηκε με μια μεσοβέζικη λύση».

Εν τούτοις, βλέπει να έρχεται και κάποιο φως, καθώς αντιλαμβάνεται την Ακαδημία ως πέρασμα από την ανώτερη στην ανώτατη εκπαίδευση: «Το μόνο καλό που εγώ βλέπω να προκύπτει για τη μουσική (και δεν είναι αμελητέο) είναι ότι οι απόφοιτοι της σχολής αυτής θα μπορούν να εισαχθούν στα αντίστοιχα πανεπιστημιακά τμήματα, γεγονός που θα προκαλέσει ένα ωστικό κύμα που θα επιταχύνει τη σταδιακή μετατροπή κάποιων μουσικών τμημάτων (όσων θέλουν και μπορούν) σε αληθινές μουσικές ακαδημίες».

"Academy"?No thanks said...

Από την Ελευθεροτυπία της Παρασκευής 29/6 και την έρευνα περί Ακαδημίας που επιμελήθηκε ο Βασίλης Καλαμαρας, παρατίθεται η απάντηση του Γιώργου Κουμεντάκη

Αρνητική είναι και η αντιμετώπιση του συνθέτη Γιώργου Κουμεντάκη, ο οποίος, όπως δηλώνει, αισθάνεται στενοχωρημένος και θυμωμένος. Διότι, «περιμέναμε πολλά χρόνια την αναβάθμιση της μουσικής εκπαίδευσης και δεν έγινε». Ανακαλεί το παράδειγμα των ακαδημιών του εξωτερικού που «βρήκαν τον τρόπο να προσαρμόσουν τα προγράμματά τους στο ύψος των πανεπιστημίων». Ενώ σε αντίθεση «εμείς που για πρώτη φορά ξεκινάμε την ακαδημία δεν τον βρήκαμε. Τι να υποθέσει κανείς; Είναι κρίμα να εγκλωβίζεται η μουσική στις ενδεχομένως διαφορετικές ανάγκες άλλων τεχνών, όπως το θέατρο ή ο κινηματογράφος».

Η πρότασή του είναι να «βγει η μουσική από την Ακαδημία Τεχνών και να βρεθεί μια άλλη λύση έπειτα από προσεκτική σκέψη, με δεδομένο τους πανεπιστημιακούς τίτλους και τη μέγιστη ποιότητα σπουδών».

"Academy"?No thanks said...

Από την Ελευθεροτυπία της Παρασκευής 29/6 και την έρευνα περί Ακαδημίας που επιμελήθηκε ο Βασίλης Καλαμαρας, παρατίθεται η απάντηση του Γιώργου Δεμερτζή:

Ο σολίστ του βιολιού Γιώργος Δεμερτζής χρωματίζει πολιτικά το θέμα: «Θα προτιμούσα μια αναγγελία από μια άλλη εξαγγελία. Θεωρώ τον χρονισμό της ανακοίνωσης ενός τέτοιου μεγάλου θέματος, σε σχέση με τις επερχόμενες εκλογές -όσο κανονικά ή πρόωρα γίνουν- κάπως ύποπτο, χωρίς να υπονοώ τίποτα περισσότερο».

«Θεωρώ όλη αυτή την υπόθεση ανέφικτη», υποστηρίζει, «γιατί δεν πιστεύω ότι υπάρχουν οι ουσιαστικές προϋποθέσεις μια τόσο σοβαρή υπόθεση να πάρει σάρκα και οστά». Ως τέτοιες αναφέρει, το κτιριακό και τη διαβάθμιση της σχολής: «Δεν μας έχουν δώσει να καταλάβουμε τι θα παράγει η Ακαδημία Τεχνών και σε τι θα διαφέρει από ένα σημερινό «καλό ωδείο».

Θεωρεί, ακόμη, ότι ο αριθμός των εισακτέων είναι πολύ μικρός, γιατί δεν διευκρινίζεται «αν θα είναι εκτελεστές εγχόρδων, πνευστών, κρουστών, νυκτών, αν θα είναι πιανίστες, συνθέτες, θεωρητικοί. Ο αριθμός δεν καλύπτει ούτε καν τα διαφορετικά είδη ερμηνευτών που υπάρχουν».

"Academy"?No thanks said...

Να σημειωθεί επίσης και η πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που παραχώρησε ο Γιώργος Δεμερτζής στον συνθέτη Χαράλαμπο Γωγιό για λογαριασμό του περιοδικού Highlights στο τεύχος που κυκλοφορεί. Ανάμεσα σε πλείστα άλλα ενδιαφέροντα, ο γνωστός βιολονίστας μιλά εν εκτάσει και για το θέμα της Ακαδημίας, πριν μάλιστα γίνει η εξαγγελία από το ΥΠΠΟ.

Απόδειξη, ότι το συγκεκριμένο θέμα και κυρίως οι ισορροπίες δυνάμεων γύρω του, είναι γνωστά απο πολλού χρόνου στο μουσικό χώρο...

"Academy"?No thanks said...

Αναρτώ εδώ το κείμενο-σχόλιο της σολίστ κιθάρας Εύας Φάμπα που εστάλη με mail:

Ναι λοιπόν θα πρέπει να συμφωνήσω και εγώ με το κείμενο της διαμαρτυρίας και ίσως η λύση για αυτή την υποτίμηση και εμπαιγμό με επίκεντρο τα όνειρα όλων μας για ανωτάτη μουσική εκπαίδευση - ανωτάτη ακαδημία, είναι να αποσυρθεί η εξαγγελία αυτή για περαιτέρω συζήτηση εξάλλου στο παρελθόν αποσύρθηκαν πολλά νομοσχέδια που θα υποχρέωναν τα ωδεία να προσαρμοστούν σε υλικοτεχνικές και άλλες μορφωτικές αναγκαιότητες ώστε να μπορούν να λειτουργούν. Αλλά θα μου πείτε αυτά θα ανάγκαζαν την ΅αστική άρχουσα΅ τάξη στο χώρο της μουσικής εκπαίδευσης να βάλει το χέρι στην τσέπη για να μπορεί μετά να κερδοσκοπήσει. Ενώ τώρα θα πρέπει με τη σειρά μας να τους χρωστάμε και χάρη που σπουδάσαμε εκεί. !
Πρέπει να πώ λοιπόν ότι είμαι ένθερμη υποστηρίκτρια της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης για όλους, και μέσα σε αυτά τα πλαίσια είναι δικαίωμα όλων να μπορεί να μάθει και μουσική σε όλα τα επίπεδα.
Είμαι ασφαλώς ένθερμη υποστηρίκτρια και του ταλέντου αλλά και της γνώσης των Ελλήνων καλλιτεχνών όπως άλλωστε και της Ελληνικής Μουσικής.
Είμαι κατά όλων όσων θέλουν να μας κοροϊδεύουν, να μας υποτιμάνε και γενικά όσων δεν τολμούν να πρωτοστατήσουν για τη δημιουργία ενός σωστού συστήματος μουσικής εκπαίδευσης. Είμαι κατά της αναθεώρησης του άρθρου 16.

Τώρα θα μου πείτε θέμα μας είναι η Ακαδημία. !!!!!!
Καταλαβαίνω απόλυτα τον Θ.Αντωνίου πως να μην άλλωστε αφού υπήρξα και μαθήτρια του ένα διάστημα σε σεμινάρια και διεύθυνση ορχήστρας. Καλά τα λέει για όσους προσληφτούν καλύτερα θα είναι από πανεπιστήμιο. Αλλά μου φαίνεται πως ζεί σε άλλο κόσμο γιατί ούτε οι πιό γνωστοί καλλιτέχνες δεν μπορούν να ζήσουν με το χειροκρότημα και τα γλυκά λόγια. Και δυστυχώς ακόμα και οι σημερινοί απόφοιτοι και διπλωματούχοι των ωδείων προσλαμβάνονται ως ανειδίκευτοι εργάτες αφού πονήρεψαν οι ΅εργοδότες΅ ως καπιταλίστες και όλοι εμείς είμαστε αδιαβάθμιτοι χωρίς να μπορούμε να βρούμε το δίκιο μας. Τι θα γίνει λοιπόν με τον απόφοιτο της Ακαδημίας που θα περνάει σκληρές εξετάσεις για να μπεί, άρα φυσικά το επίπεδό του θα είναι αρκετά υψηλό και φυσικά θα πρέπει να έχει ικανό ταλέντο και θα παρακολουθεί κατά τα λεγόμενα μαθήματα με σπουδαίους σολίστ-καθηγητές; Με αποδεικτικό παρακολούθησης ; ...... ίσως καταφέρει να πάρει κάποιες καλές κριτικές από κάποιους κύκλους των ΜΜΕ ώστε να πεί ότι κάτι έκανε κι αυτός. όσο για δουλειά; ..... Πάντως κανείς δε θα φεύγει στο εξωτερικό .......
Μα τι λέτε τώρα θα μπορεί μετά από αυτά να κατοχυρωθεί και να πάει στο πανεπιστήμιο να πάρει bachelor !!!!!!!

κρίμα ..... με το που άκουσα την εξαγγελία και διάβασα το περι τίνος πρόκειται στεναχωρήθηκα τόσο πολύ που .....συνεχίζω τη ζωή μου ! ακολουθώντας λοιπόν όλους όσους μας κυβερνάνε κατά καιρούς κ όχι μόνο, παραμένουμε εξαρτημένοι, πάντα υπό άλλων ακαδημιών, κολεγίων, και προφανώς άλλων συμφερόντων υποβιβάζοντας σχεδόν πάντα τούς ... προικισμένους Έλληνες. Χωρίς να έχω καμιά εθνικιστική τάση υποσημειώνω ότι τον ίδιο σεβασμό δείχνω σε κάθε πολιτισμό με τις ιδιαιτερότητές του.

Εύα Φάμπα
Σολίστ και Καθηγήτρια Κιθάρας
(εμπειροτέχνης και προς το παρών άνεργη τυπικά ως καθηγήτρια.)
Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων της Κιθάρας ΔΗΜΗΤΡΗς ΦΑΜΠΑΣ. (Αρωγό Μέλος του Ελληνικού Εθνικού Συμβουλίου Μουσικής - IMC UNESCO).
Συγγραφέας μουσικών βιβλίων, συνεργάτης μεγάλων μουσικών οίκων για την έκδοση έργων κιθάρας και πρόσφατα Καλλιτεχνικός Διευθυντής των Διεθνών Ημερών Κιθάρας Λαύκου.
Υποψήφια βουλευτής με το ΚΚΕ το 2004.
www.evafampas.gr

"Academy"?No thanks said...

Από την Ελευθεροτυπία της Παρασκευής 29/6 και την έρευνα περί Ακαδημίας που επιμελήθηκε ο Βασίλης Καλαμαρας, παρατίθεται η απάντηση του Περικλή Κούκου:

«Επί πολλά χρόνια το όνειρο των μουσικών ήταν η ίδρυση μιας Μουσικής Ακαδημίας, με προδιαγραφές που θα συνάδουν τους τίτλου της», λέει. Θέλει να τονίσει ότι η Ακαδημία Τεχνών δεν είναι υπόθεση των τελευταίων τριών ετών. Ομως, αναζητάει παραδείγματα από γειτονικές χώρες, γιατί έχει συνειδητοποήσει ότι η Ελλάδα έχει μείνει πίσω: «Ακόμη και χώρες χωρίς τη μεγάλη μουσική παράδοση της Κεντρικής Ευρώπης, όπως για παράδειγμα η Βουλγαρία ή η Τουρκία, ίδρυσαν και λειτουργούν μουσικές ακαδημίες που κλιμακώνουν όλο το φάσμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης των μουσικών σπουδών (πρώτο πτυχίο-μεταπτυχιακό-διδακτορικό)».
Τείνει το χέρι στους νέους μουσικούς και στους συνάδελφους του, με τους οποίους πιστεύει ότι μοιράζεται το αυτονόητο αίτημα του κλάδου τους: «Επί χρόνια, έχω μία ιδιαίτερη αγάπη στη μουσική εκπαίδευση (τόσο στη γενική όσο και στην ειδική), αφουγκράζομαι τις αγωνίες των ταλαντούχων νέων μουσικών και θέλω να στηρίξω, φαντάζομαι όπως όλοι οι συνάδελφοί μου, τις ελπίδες τους για σπουδές ανωτάτου επιπέδου».

Ομως, δεν κρύβει τον φόβο του ότι το νέο ίδρυμα θα είναι κατώτερο των προσδοκιών του. «Δεν θέλω να πιστέψω ότι η εξαγγελθείσα Ακαδημία Τεχνών θα είναι κάτι λιγότερο από την ουσιαστική, αλλά και τυπική διαδικασία μουσικών σπουδών ανωτάτου επιπέδου, όπου οι νέοι δημιουργοί και οι εκτελεστές μέσα από αυστηρότατες διαδικασίες θα βρουν το σπίτι τους».

ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ said...

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΤΕΧΝΩΝ -ΟΧΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ, ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

ΜΕ τρόμο σκέφτομαι τις επιπλοκές που θα δημιουργηθούν όταν μη εμπειροτέχνες της ακαδημίας αρχίσουν να διεκδικούν θέσεις στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Θα κατέχουν σίγουρα άλλα "νέα" τυπικά προσόντα αλλά...θα παίζουν; Και θα είναι αναγκασμένη η ορχήστρα να αποκλείσει όλους τους υπόλοιπους και να επιλέξει μόνο απο αυτούς; Πάμε χαμένοι...
Δημήτρης Σέμσης
Οι φοιτητές δεν θα εισάγονται με σύστημα πανελληνίων εξετάσεων και όταν αποφοιτούν θα τους χορηγείται πιστοποιητικό σπουδών και όχι πανεπιστημιακό πτυχίο, δεδομένου ότι η εκπαίδευση δεν θα είναι θεωρητικού περιεχομένου αλλά ‘πρακτικοποιημένης γνώσης’». ‘Πρακτικοποιημένη γνώση’• με άλλα λόγια εμπειροτέχνες. Παράξενα και απαράδεκτα πράγματα!
Συνυπογράφω κοντά στον φίλο μου μουσικό. Ο εξευτελισμός της μουσικής παιδείας πρέπει να σταματήσει εδώ .Βαρέθηκα τις τόσες Ακαδημίες και την εμπορευματοποίηση των πάντων .Η ψευτοκουλτούρα και η πολιτική εκμετάλλευση της προβληματικής εκπαίδευσης των μουσικών πρέπει να σταματήσει. Διαβάστε προσέχτηκα τους όρους και θα με καταλάβεται. Ευχαριστώ!
Ηλιοπούλου Ευγενία,Πλαστικός χειρούργος

Mr Woofer said...

Συμφωνώ και προσυπογράφω το κείμενο διαμαρτυρίας....τι άλλο να προσθέσω πια? Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου να τα λέω τόσο σε προσωπικό επίπεδο, όσο και σε άλλες διαδικτυακές συζητήσεις (βλέπε classicalmusic.gr, tar.gr, musicheaven.gr και άλλες...)


Κωνσταντίνος Καμπάνης


Δίπλωμα Βιολοντσέλου (Αττικό Ωδείο)

Πτυχία Ανωτέρων Θεωρητικών (Ωδείο Φίλιππος Νάκας)

Master of Arts στη Μουσική Τεχνολογία (University of York, UK)

Υποψήφιος Διδάκτορας-PhD in Music by Composition (University of Surrey, UK)

Α!...συγγνώμη, παρασύρθηκα! Απόφοιτος λυκείου και εμπειροτέχνης στην Ελλάδα...

SofiaX said...

Ουσιαστικά μιλάμε για ένα ΚΡΑΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ, σωστά?

Κατερίνα Καρατζά said...

Συμφωνώ με το κείμενο διαμαρτυρίας και είμαι στην διάθεσή σας για άλλες σχετικές κινητοποιήσεις . Πιστεύω ξεκάθαρα οτι πρόκειται για ένα κατασκεύασμα που περιπλέκει ακόμη περισσότερο την χαώδη κατάσταση που επικρατεί στη μουσική εκπαίδευση και γενικώτερα στην καλλιτεχνική εκπαίδευση στη χώρα μας .Πρόκειται για ένα προεκλογικό κακόγουστο παιχνίδι , το οποίο μπορεί να αποβεί καταστροφικό , απλά δεν είχαν το κουράγιο και την γνώση να μελετήσουν και να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα στη βάση του , διότι πρόβλημα σαφώς υπάρχει και χρειάζεται αντιμετώπιση απλά είναι δαιδαλώδες . Η κυβέρνηση έπρεπε να είναι συνεπής στις προεκλογικές της εξαγγελίες και για μια ακόμη φορά τα σοβαρά ζητήματα της παιδείας και του πολιτισμού εξυπηρετούν ψηφοθηρικούς μηχανισμούς .

SofiaX said...

Όπου οι σπουδαστε΄ς σε 3 χρόνια θα γίνονται μουσικοί.

Τέλεια.

Στο Opera I Love αναρτήθηκε παρόμοιο άρθρο που παραπέμπει και σε αυ΄τ το blog.

http://operailove.blogspot.com/2007/07/blog-post.html

Unknown said...

Έχοντας διαβάσει όλο το κείμενο (το word document) θεωρώ γελείο το θέμα "ακαδημίας". Ας γίνει για μια φορά και κάτι σωστό στην Ελλάδα μας. Κρίμα...

Εδώ το κράτος μας στέλνει έξω, και μας πληρώνει, γιατί δεν υπάρχει στην Ελλάδα το αντίστοιχο. Γιατί να μείνουμε Ελλάδα;

Νικόλας Σιδερής

Εμπειροτέχνης με
δίπλωμα πιάνου, πτυχίο αρμονίας και αντίστιξης απο Ελλάδα

και

MMus in composition (Royal Holloway, University of London)

καθώς και υποψήφιος διδάκτορας 3ο έτος (PhD in composition, Royal Holloway, University of London)

ΑΑΑΑ... να μην ξεχάσω

Το ΙΚΥ τα πληρώνει τα του εξωτερικού!

Και για να συμπληρώσω και να ολοκληρώσω. Αν υπήρχε λύση στην Ελλάδα χωρίς να ξοδέψω άλλα 6 χρόνια σε ωδείο πρωτού κάνω κάτι, δε θα έπερνα την γυναίκα μου και τα παιδιά μου να ξενιτευτώ 4 χρόνια, με ΙΚΥ ή χωρίς!

adraskelas said...

Διάβασα το σχεδίασμα του σχεδίου νόμου που έβγαλε το ΥΠΠΟ...Απελπισία. Μόνο αυτό έμεινε μέσα μου τελειώνοντάς το καθώς η ασυνειδησία των ανθρώπων που έχουν τη δυνατότητα και τα μέσα να βοηθήσουν την μουσική κατάσταση δεν αφήνει περιθώρια για εμπιστοσύνη. Ένα ίδρυμα εφήμερο και πρόχειρο που δεν θα ταράξει τα νερά αλλά θα επιτύχει τους υψηλούς του στόχους... Ελπίζω αυτή η διαμαρτυρία να αποτρέψει τη δημιουργία μιας ακόμη μετριότητας.

Νίκος Αδρασκέλας
σπουδαστής της μουσικής, διπλωματούχος πιάνου

Παραθέτω κείμενο που μου εστάλει με email από τον Καθηγητή και Επιστήμονα κ. Δημήτρη Κολύμβα

Einai pia fainomeno pou paratireitai diethnws kai stin epistimi: Anti na
diorthosoume ta kakws ehonta (pragma pou thelei ypomoni, gnwsi, afosiwsi
kai douleia) ftiahnoume kainourgia idrymata - pyrotehnimata me megaloshima
onomata (p.h. "center of competence", "research cluster", "elite
universities" klp klp), ta opoia droun san katavothres hrimatwn. Me afta
ta hrimata plirwnoun erga reklamas (pali pyrotehnimata) kai etsi
katafernoun kai eispratoun akomi pio polla hrimata kai outw kathexis.
Oi politikoi pou stinoun tetoies sapounofouskes einai yperifanoi kai
eispratoun pollous epainous apo tous synodoiporous tou systimatos.

Ola afta einai epakoloutha tis epohis mas, opou i reklama kai to PR einai
to pan.

Prof. Dimitrios KOLYMBAS

Unit of Geotechnical and Tunnel Engineering,
Institute of Infrastructure, Faculty of Civil Engineering
University of Innsbruck

theodoros said...

Θα ηθελα να γνωρίζω τους εμπνευστές και (αυτο)σχεδιαστές αυτης της "σύγχρονης Ευρωπαικης Ακαδημιας Τεχνών" που θα λειτουργήσει το 2009! Μάλλον πρόκειται για Ακαδημία-Βιτρίνα, ή για κακόγουστη φάρσα αφου θυμίζει κυριολεκτικά μουσικό οργανισμό του 1909! Την ώρα που η πλειοψηφία των Ευρωπαικών Μουσικών Ακαδημιών (στις ΗΠΑ αυτά τα προβλήματα έχουν λυθει προ πολλού) έχει πετύχει να αναβαθμίσει τα προγράμματα σπουδών της καθώς και τα πτυχία της, προστατεύοντας έτσι πρακτικά τη γνώση και την επαγγελματική κατάρτιση των αποφοίτων της σε έναν σύγχρονο κόσμο όπου, καλώς η κακώς,το κριτήριο αξιολόγησης είναι η αυστηρών προυποθέσεων πιστοποίηση της γνώσης, η νεοσύστατη Ελληνική σχολή, πριν ακόμα λειτουργήσει, έχει εξισώσει τους τίτλους σπουδών που θα παρέχει στους αποφοίτους της, με σουβενιρ, κοινώς "αναμνηστικά σπουδών"! Είναι άλλη μια αντίφαση στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα της παράννοιας να δημιουργεί το κράτος μια "Ακαδημία Τεχνών" με εκ των προτέρων υποβαθμισμένους τίτλους! Γιατί λοιπόν πρέπει να φέρει τον τίτλο "Ακαδημία Τεχνών" που παραπέμπει σε κάτι διαφορετικό και ανώτερο??? Εγώ θα πρότεινα να ονομάζεται "Δημόσιο Ωδείο Λιοσίων" η "Ωδείο Υπουργείου Πολιτισμού" η Ωδείο "Γ.Βουλγαράκη" η κάτι παρεμφερές τέλος πάντων! Πέραν όμως των πραγματικά άχρηστων τίτλων που θα εκδίδει προς τους ενδιαφερόμενους εμπειροτέχνες, η εν λόγω ακαδημία δεν θα προσφέρει ούτε ουσιαστική ποιοτική μουσική εκπαίδευση σε υψηλό επίπεδο, τουλάχιστον ανώτερη αυτης ενός αξιοπρεπούς σημερινού ωδείου, αφου δεν θα κατορθώσει ποτέ, υπό αυτες τις συνθήκες, να προσελκύσει τους ταλαντούχους Ελληνες και ξένους μουσικούς, οι οποιοι θα συνεχίζουν να αναζητούν σπουδές υψηλού επιπέδου στις πολυάριθμες Ακαδημίες της Ευρώπης και ΗΠΑ, και οι οποίοι θα βοηθούσαν την Ακαδημία Τεχνών να αποκτήσει με την πάροδο του χρόνου υψηλό επίπεδο και διεθνή αναγνώριση, κατά τα παγκόσμια πρότυπα.
Τελικά λοιπόν και ουσιαστικά μια τέτοια Ακαδημία δεν είναι "Ακαδημία" και φυσικά δεν έχει λόγο ύπαρξης.
Εμπειροτέχνης του πιάνου με λίγα θεωρητικά. Θεόδωρος Χαραλαμπόπουλος

Blogger said...

Kρίμα ..... όταν έμαθα αρχικά την εξαγγελία για την ίδρυση χάρηκα... στη συνέχεια που διάβασα περι τίνος πρόκειται απογοητεύτηκα... Αλλά αυτή δεν ήταν, είναι και θα είναι η ελληνική πραγματικότητα?
Συμφωνώ με το περιεχόμενο του κειμένου διαμαρτυρίας.... Παρακαλώ Διονύση να με συμπεριλάβεις στη λίστα.

Χαρίλαος Κουμαράς
Δρ. Πληροφορικής Παν. Αθηνών και 'Εμπειροτέχνης' Πτυχιούχος Πιανίστας
http://aias.iit.demokritos.gr/~koumaras

Blogger said...

Ααααα και το ότι έχω πτυχίο αρμονίας που δεν το ανέφερα πριν έγινε σκοπίμως γιατί είπαμε.... η νέα μόδα επιβάλλει επαγγελματίας μουσικός με τριετές πρόγραμμα σπουδών!!
Ποιος ο λόγος για θεωρητικές σπουδές???!!!!
Τσ τσ τσ.... αυτά είναι ξεπερασμένα...
Ποιος φταίει; ποιος φταίει; Κανένα στόμα
δεν το ’βρε και δεν το ’πε ακόμα.

Anonymous said...

μαζί σας

elafini said...

ας μην τα ισοπεδώνουμε όλα, γιατί υπάρχουν και κάποιοι με τίτλους σπουδών που κατανάλωσαν τα καλύτερά τους χρόνια πάνω στο σκαμπώ του πιάνου (ευτυχώς μεγαλώσαμε και βάλαμε μυαλό)...εννοείται πως στο κομμάτι της ψευτο-ακαδημίας συμφωνώ και συμμετέχω...
(αλήθεια, ακόμη εδώ; διακοπές δεν έχει;)

elafini said...

ας συστηθώ κιόλας
Elafini διπλωματούχος πιανίστα με μετεκπαίδευση στη Γερμανία, μουσικολόγος, συντάκτης σε διάφορα περιοδικά και ιστοσελίδες και τελευταία κάνει το διδακτορικό της στη ψυχολογία των μαζών μέσω blogging ;)

Anonymous said...

Καλησπέρα σας!

Κάποια σχόλια ήθελα να κάνω, αφού διάβασα αρκετές φορές ορισμένες δηλώσεις συναδέλφων αφ'ενός, και την έρευνα της Ελευθεροτυπίας αφ'ετέρου.

1. Απορώ με τη μετριοπάθεια ορισμένων συναδέλφων. Έχετε τίτλους σπουδών από την Ακαδημία Liszt κε Μαλλούχε, κι ο κος Σέμσης έχει από διάφορες σχολές, και ο κος Χαραλαμπόπουλος και άλλοι προφανώς... Πιθανότατα να μην αναγνωρίζονται από το ΔΙΚΑΤΣΑ (ή όπως αλλιώς λέγεται σήμερα), αλλά αυτό ΔΕΝ μειώνει την αξία τους!!! Αλοίμονο, στο 2007 ζούμε, και όποιος καταλαβαίνει δεν χρειάζεται τυπικά προσόντα ή κρατικές κηδεμονίες...

Γιατί τέτοια εμμονή με το χαρακτηρισμό "εμπειροτέχνης"; Προς τι μια προσπάθεια δημιουργίας οίκτου προς εμάς;;; Θα έπρεπε να ζητάμε -ευγενικά, με επιχειρήματα, αλλά αποφασιστικά- κι όχι να παρακαλούμε, νομίζω...

2. Είναι τουλάχιστον αστείο -για να μην πω κάτι πιο βαρύ- να διαμαρτύρονται "θυμωμένοι και στεναχωρημένοι" στις εφημερίδες (βλ. έρευνα Ελευθεροτυπίας) συνάδελφοι με πραγματική δύναμη (πολιτική, προσωπική ή άλλη) για την "Ακαδημία", όταν εκείνοι κατ'εξακολούθηση μέχρι σήμερα τη χρησιμοποίησαν μόνο για προσωπικούς σκοπούς, βλ. καριέρα!!! (προφανώς δεν έχουν όλοι τους μεγάλη ή την ίδια δύναμη...) Αναφέρομαι βεβαίως μόνο στους μουσικούς, οι άλλοι -καθώς και ο βίος τους- μού είναι άγνωστοι...

Επί της ουσίας:

Το κείμενο/δελτίο τύπου του ΥΠΠΟ της 21ης Μαΐου (συμβολική η επιλογή της μέρας;;;;;;;;) είναι για τα σκουπίδια... Με λάθη -ούτε την τελική επιτροπή για τη μουσική δεν μπόρεσαν να γράψουν σωστά, ασυναρτησίες, και βασικές ανοησίες για τη λειτουργία ενός εκπαιδ. οργανισμού... Αν κάποιος επιθυμεί, συνεχίζω τη συζήτηση για τα λάθη του κειμένου αργότερα.

Προφανώς υπογράφω το παρόν κείμενο. Θα ήθελα να δηλώσω το λόγο όμως: δεν είναι ότι με ενοχλεί ένα ακόμα ίδρυμα μουσικής εκπαίδευσης (τουλάχιστον αυτό από την αρχή δηλώνεται ως ανώτερο, ενώ τα άλλα μόνο κατ'όνομα ανώτατα είναι...). Ούτε μέ ενοχλεί που θα μπουν να διδάξουν -και πάλι- κάποιοι χωρίς τυπικά προσόντα...

Αλλά όπως είπε κι ο Ανδρέας Μανωλικάκης εδώ "γιατί ιδρύεται καινούργια σχολή και δεν βελτιώνονται οι ήδη υπάρχουσες;"

Και βέβαια η ερώτηση ρητορική είναι, την απάντηση τη γνωρίζουμε όλοι...

Στέφανος Νάσος, πιανίστας (με 4 χαρτιά από 3 σχολές...) -κι ελπίζω η ευαίσθητη της παρέας να μην παρεξηγηθεί πάλι ;-)

elafini said...

συμφωνούμε απόλυτα εδώ αγαπητέ Στέφανε (ευαίσθητη;μπα...)αφήστε που τώρα τελευταία ασχολούμαι με φωτιές και ελάφια...καλημέρα ;)

"Academy"?No thanks said...

@ elafini

Ευχαριστούμε για την παρουσία σας. (των οικιών-εστιών υμών εμπιμπραμένων ημείς μάλλον ...άδομεν επί των μουσικών πραγμάτων...!!). Επί πλέον, ουδείς ισοπεδώνει πτυχία ή προσπάθειες. Τουναντίον απαιτεί θεσμικό πλαίσιο που να τα σέβεται.

@ stefanos nasos

Ευχαριστούμε για τη συνυπογραφή.
Το "εμπειροτέχνης" χρησιμοποιείται ειρωνικά, ως απάντηση σε όσους συνεχίζουν να εμπαίζουν γενιές ολόκληρες μουσικών. Κυρίως δε τις επερχόμενες.
Είτε πρόκειται για άσχετους γραφειοκράτες καρεκλοκένταυρους, είτε για "καλών (?) προθέσεων" κατά συρροήν επιτροπιαζομένων συναδέλφων!!

"Academy"?No thanks said...

Μεταφέρω εδώ, τις απόψεις του μαέστρου, πιανίστα και δασκάλου Γιώργου Χατζηνίκου που εστάλησαν με mail:

Βρισκόμαστε σε μια εποχή, που οι αναβαθμισμένες πλέον σε Πανεπιστήμια κορυφαίες ευρωπαϊκές μουσικές Ακαδημίες και Κολλέγια, επιδιώκουν μέσα από όλο και αυξανόμενα μεταπτυχιακά τμήματα - που κατακλύζονται μάλιστα όχι μόνο από Ευρωπαίους, αλλά τόσο Ασιάτες όσο και Υπερατλαντικούς τελειόφοιτους υψίστου επιπέδου! - να αναβαθμίσουν μια μουσική προσέγγιση, που μέσα από γενικότητες, πρακτικές και θεωρητικές, βαυκαλίζεται συνήθως ο σπουδαστής με το όραμα μιας επίπλαστης τελειότητας, σε ένα παλλόμενο σύνολο, που να αφυπνίζει τον ανθρώπινο παράγοντα!

"H τάση αφηρημενοποίησης των βασικών εννοιών που συντελέσθηκε τους δύο τελευταίους αιώνες υπήρξε το χείριστο κακό της εποχής μας" Elias Kanetti, διάσημος συγγραφεύς βραβευμένος με το βραβείο Nobel.

«Διδασκόμαστε να σεβόμαστε τη μουσική! Μέγα σφάλμα!! Πρέπει απλώς να μαθαίνουμε να την αγαπούμε!» Stravinsky.

Μόνο έτσι αναβιβάζεται η μουσική σε μια ουσιαστική γέφυρα πανανθρώπινης προσέγγισης και επικοινωνίας που τόσο χρειάζεται σήμερα μέσα στον όλο και πιο αχανή ορίζοντα της Παγκοσμιοποίησης.
Παραβάλλοντας τα ως άνω με τα πασιφανή ελληνικά μουσικά δεδομένα, η Μουσική Ακαδημία όπως προτείνεται, αιωρείται τόσο άσκοπα όσο και αδέσποτα. Αντί λοιπόν μιας ειδικά για την πατρίδα μας τόσο αναγκαίας βαθυστόχαστης προσέγγισης στο κεφαλαιώδους αυτό και κοινωνικής σημασίας πρόβλημα, η προτεινόμενη σύλληψή της είναι όχι μόνο ανεδαφική αλλά μάλιστα επικίνδυνα και ανεύθυνα ερασιτεχνική!

Γεώργιος Χατζηνίκος, Αρχιμουσικός, Πιανίστας, Ερευνητής της Μουσικής

"Academy"?No thanks said...

Απο τη Βασιλική Ζεπάτου, διπλωματούχο πιάνου και ΕΜΠ, πήραμε με mail το πιο κάτω σχόλιο:

Θεωρώ ότι η Μουσική Ακαδημία πρέπει να είναι Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα. Δεν έχει νόημα η ανώτερη βαθμίδα. Εδώ τα ΤΕΙ έγιναν ΑΤΕΙ, δηλαδή ανώτατα.

Ο μουσικός που ασκείται εντατικά και για χρόνια ώστε να φθάσει σ΄ ένα επαγγελματικό επίπεδο δεξιοτεχνίας και καλλιτεχνικής ολοκλήρωσης θα καταλήξει με τυπικά προσόντα υποδεέστερα αυτών των αποφοίτων Τμημάτων π.χ. Ζωϊκής Παραγωγής, Τουριστικών Επαγγελμάτων, Επισκεπτών Υγείας κτλ. των ΑΤΕΙ;

Ας δώσει επιτέλους η πολιτεία στη Μουσική τη θέση που της αρμόζει.

Ας συντελέσει η Μουσική Ακαδημία σε μια διαδικασία τακτοποίησης των μουσικών πραγμάτων και όχι σε αύξηση της εντροπίας του συστήματος.

Έλεγε ο Κάρολος ΙΧ το 1570 με την ίδρυση της Académie de Poésie et de Musique: "Είναι ζήτημα υψίστης σημασίας για τις ηθικές αξίες των πολιτών το να υπόκειται η Μουσική που υφίσταται σε μια χώρα σε κάποιους νόμους ..... διότι όπου η Μουσική είναι σε αταξία, εκεί και οι ηθικές αξίες είναι υποβαθμισμένες ενώ όπου είναι 'εν τάξει', εκεί οι άνθρωποι διαπαιδαγωγούνται σωστά."

("It is of great importance for the morals of the citizens of a town that the music current in a country should be retained under certain laws .... for where music is disordered, there morals are also depraved, and where it is well ordered, there men are well tutored." - Charles IX of France, Letters Patent confirming the opening of the Académie de Poésie et de Musique, 1570.)


Βασιλική Ζεπάτου, Διπλωματούχος Πιάνου και Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός (για να υπάρχει διαβαθμισμένος τίτλος σπουδών)

Anonymous said...

@"academy"?no thanks

Έχοντας διαβάσει κείμενα σας αλλού (CMR) και ακούσει εκπομπές σας στο 3ο πρόγραμμα, είμαι συνηθισμένος στον τρόπο ειρωνίας σας. Μπορεί κάποιοι άλλοι να μην την αντιλαμβάνονται...

Επί των γενεών: τελικώς εμείς φταίμε, έτσι δεν είναι;;; Από άσχετους πολιτικούς δεν έχω απαιτήσεις, αλλά από συναδέλφους... Από την άλλη, όποιος έχει μελετήσει ελάχιστα την ιστορία της Ελληνικής κλασσικής μουσικής, ξέρει πως ότι γινόταν πριν 50 ή 100 χρόνια στο χώρο μας, τα ίδια γίνονται και τώρα. Απλώς οι τρόποι έχουν αλλάξει (με νυστέρι πλέον) και το περιτύλιγμα...

Μια προτροπή για το σχολιασμό: καλό θα ήταν να είναι ανοιχτός σε όλους κι όχι μόνο σε χρήστες της yahoo. Ιστογράφοι άλλων εταιρειών (wordpress, typepad κλπ), απλοί χρήστες του διαδικτύου, και λοιποί ΜΗ χρήστες θα έχουν πρόβλημα (μπορεί και να μη θέλουν) να ανοίξουν λογαριασμό για ένα σχόλιο...

"Academy"?No thanks said...

Από το διμηνιαίο περιοδικό που εκδίδει η Ενωση Ελλήνων Μουσουργών "ΠOΛΥΤΟΝΟν" αναδημοσιεύω το ακόλουθο κείμενο του Θόδωρου Αντωνίου:

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΤΕΧΝΩΝ

Οι πολλές ασάφειες των εξαγγελιών αλλά και η όλη λογική των «ημίμετρων» στο θέμα της Ακαδημίας έχουν προκαλέσει πολλές αντιδράσεις. Αυτός ο καθυστερημένος διάλογος συχνά μπερδεύει τα διαφορετικά ζητήματα: καλλιτεχνικά, θεσμικά και οργανωτικά. Εστιάζοντας στα προβλήματα που δημιουργούνται στο αντικείμενο της Μουσικής, το περιοδικό «ΠΟΛΥΤΟΝΟν» ζήτησε από τον Πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών Θόδωρο Αντωνίου, (ήταν ο συντονιστής της επιτροπής που έκανε τις εισηγήσεις για τον τομέα της μουσικής), να πει την γνώμη του πάνω στο θέμα..

ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΥΠΑΡΧΕΙ !

Στα τρία χρόνια που εμπλέκομαι με το θέμα της Ακαδημίας προσπάθησα κυρίως δύο πράγματα: Το πρώτο ήταν η Ακαδημία να γίνει Ανώτατη. Το δεύτερο ήταν να διαβαθμιστούν τα Ωδεία με ένα σύστημα εξετάσεων που θα δίνει ένα «Εθνικό Δίπλωμα».
Οι αντιδράσεις που προκαλούνται αυτή τη στιγμή θίγουν θέματα στα οποία και εγώ αντιδρώ εδώ και τρία χρόνια. Πολύ φοβάμαι ότι το Υπουργείο Πολιτισμού κατέληξε σε μία συμβιβαστική λύση αφού δεν μπόρεσε να κάνει την υπέρβαση και να συνεννοηθεί με το Υπουργείο Παιδείας. Πάντως οι διαμαρτυρίες που ακούγονται τώρα έχουν να κάνουν με τα μεγάλα, ούτως ή άλλως προβλήματα που αντιμετωπίζει γενικότερα η Μουσική Παιδεία στον τόπο μας.
Το νομικό πλαίσιο της Ακαδημίας αναγκάζεται να βάλει σε άλλη βάση θέματα όπως τα «τυπικά» προσόντα των διδασκόντων (πτυχία, ντοκτορά, κλπ), το θέμα των αμοιβών και των ορίων ηλικίας, παρακάμπτοντας τις ανάλογες ρυθμίσεις που ισχύουν στα Ελληνικά Πανεπιστήμια. Όμως παραμένει άλυτο το πρόβλήμα των εισαγωγικών εξετάσεων. Στο εξωτερικό (ακόμα και σε πανεπιστημιακό πλαίσιο) γίνονται πάντα ειδικές αυστηρότατες εξετάσεις. Για παράδειγμα μπορεί για το βιολί να κάνουν αίτηση 50 υποψήφιοι και να μπούνε μόνο 5. Αυτό το είδος εξετάσεων θα μπορούσε να ισχύει και για τα πανεπιστημιακά τμήματα. Θέλω να τονίσω επίσης ότι εμείς υποστηρίξαμε μία Ακαδημία που θα εστιάσει κυρίως στη μουσική εκτέλεση, τη σύνθεση και τη διεύθυνση ορχήστρας.
Η μόνη ελπίδα αναβάθμισης πτυχίων και διπλωμάτων είναι αν η Ακαδημία, κατακτώντας ένα επίπεδο, μπορέσει να συνεργαστεί με φορείς του εξωτερικού που είναι διαβαθμισμένοι.
Όμως δεν χρειάζεται να ψάχνουμε πολύ. Το οργανωτικό μοντέλο υπάρχει και είναι αυτό της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών που λειτουργεί από χρόνια Επίσης σε πολλούς από εμάς υπάρχει έντονο ενδιαφέρον να γίνει επί τέλους κάτι. Αυτό που λείπει είναι το θάρρος ώστε να γίνει η υπέρβαση και να ψηφιστούν οι ανάλογοι νόμοι. Και αυτό λείπει –δυστυχώς- συνολικά από τις κυβερνήσεις.

Θόδωρος Αντωνίου

"Academy"?No thanks said...

Ακολουθεί σχόλιο του συνθέτη και πιανίστα Ιωσήφ Βαλέτ, που επίσης δημοσιεύτηκε στο «ΠΟΛΥΤΟΝΟν» που μόλις κυκλοφόρησε:

ΤΙ ΝΕΟ ΘΑ ΦΕΡΕΙ Η ΑΚΑΔΗΜΙΑ ;

Το θεσμικό πλαίσιο
Στην διακήρυξη της ίδρυσης της Ακαδημίας προβάλλει ένα προφίλ αμιγώς καλλιτεχνικό, απεγκλωβισμένο από την ακαμψία των πανεπιστημίων. Είναι γνωστό πως κάποια μουσικά τμήματα είτε δεν θέλουν να παράγουν καλλιτέχνες, είτε αποτελούν θύματα δημοσιο-υπαλληλίστικων πρακτικών (σημαντικοί διδάσκοντες του ΤΜΕΤ Μακεδονίας αναγκάστηκαν φέτος σε αποχώρηση λόγω συμπλήρωσης τριετίας, ενώ το ΤΜΣ του Α.Π.Θ. δούλεψε με μειωμένο προσωπικό λόγω έλλειψης κονδυλίων).
Η Ακαδημία ξεκινά με αφετηρία το ΥΠΠΟ, που έχει ως συνέπεια να παραμείνει «Ανώτερη Σχολή» αφού δε θα είναι Πανεπιστήμιο ελεγχόμενο από το ΥΠΕΠΘ. Ως αποτέλεσμα, τα ακαδημαϊκά και επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων δεν θα κατοχυρώνονται, μια και η γνώση που θα λαβαίνουν θεωρείται «πρακτικοποιημένη» και αντί για πτυχίο θα αρκούνται σε πιστοποιητικά και βεβαιώσεις !!

Ποιοι θα διδάξουν ;
Οι διδάσκοντες προβλέπεται να είναι διακεκριμένοι καλλιτέχνες χωρίς απαραίτητα να κατέχουν βαριά χαρτιά (PhD). Σύμφωνοι. Ποιος όμως θα εξασφαλίσει ότι μελλοντικά δε θα δούμε διδάσκοντες / ευνοούμενους κυβερνήσεων όπως αυτοί που τώρα γράφουν τους προεκλογικούς ύμνους των κομμάτων ; Ας μην ξεχνούμε την ανισομερή κατανομή κονδυλίων του ΥΠΠΟ σε πολύ συγκεκριμένους δημιουργούς.
Αλλά και πάλι, ο απόφοιτος της Ακαδημίας θα θεωρείται ισότιμος με έναν απόφοιτο Ωδείου ; Η προοπτική για τους απόφοιτους να εισάγονται στη συνέχεια στα μουσικά τμήματα γεννά το εξής ερώτημα: Γιατί άραγε να σπουδάσει κάποιος στην Ακαδημία και να μην εγγραφεί χωρίς εξετάσεις σ’ ένα αμφιβόλου ποιότητας ιδιωτικό πανεπιστήμιο, του οποίου λίαν συντόμως η φοίτηση θα θεωρείται κατοχυρωμένη ; Άλλωστε ο Υπουργός πολιτισμού δήλωσε πως η φοίτηση στην Ακαδημία θα έχει δίδακτρα, έστω και συμβολικά.
Είναι φανερό πως οι δρόμοι πανεπιστημίων και μέλλουσας Ακαδημίας έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να μη συγκλίνουν ποτέ. Ωστόσο οφείλουμε να προβληματιστούμε.

1) Γιατί η Ακαδημία των Τεχνών δε σχεδιάστηκε ως Διεθνές Ανώτατο Ίδρυμα με νομοθεσία που να προβλέπει ένα υψηλό ποσοστό διδασκόντων να είναι αμιγώς καλλιτέχνες ;
2) Γιατί δεν έχει κατατεθεί το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών της Ακαδημίας, παρά μόνο προσωρινοί σεμιναριακοί κύκλοι, διεθνή fora, και εργαστήρια ;
3) Γιατί δε διευκρινίζεται ο τρόπος εισαγωγής αλλά και το είδος κατατακτηρίων του απόφοιτου στα πανεπιστήμια ;
4) Γιατί αυτές οι εισαγωγικές στην Ακαδημία δεν μπορούν να έχουν εφαρμογή στα καλλιτεχνικά ΤΜΣ των Α.Ε.Ι. έτσι ώστε να λειτουργήσουν ως Aκαδημίες ;
5) Γιατί πάντα η συζήτηση για την μουσική εκπαίδευση ξεκινά από «πάνω» και ξεχνά τα Mουσικά Σχολεία, με το ασαφές καθεστώς που τα διέπει, το ανύπαρκτο πρόγραμμα σπουδών και τη μηδενική πρόβλεψη για τους αποφοίτους ; (Θυμίζω εδώ ότι το Κρατικό Πτυχίο Αρμονίας εφαρμόστηκε για μια χρονιά και την επομένη, ως δια μαγείας σταμάτησε).
6) Τελικά, μήπως πρέπει να γίνει η ουσιαστική ενοποίηση των κατακερματισμένων σπουδών ώστε να μην είναι όλα ή άσπρο ή μαύρο ;

Anonymous said...

Osa xronia spoudazw mousiki,akouw "giati den exoume akadhmia", " i alvania exei treis" kai alla tetoia!Twra pou EPITELOUS ginetai mia prospathia oloi peftoun panw tis gia na min ylopiithei.Nai, fysika oloi theloun ena komataki apo to moirasma tis pitas.Alla eleos!!!!!As stamatisoume epitelous na koitame ton kwlo mas kai as epikentrwthoume se kati syllogika.Oi anthrwpoi pou stelexwnoun tis omades einai oi pleon koryfaioi sto antikeimeno tous(anamesa fysika se allous exisou koryfaious).Kai na rwtisw kai kati?Poies einai oi xwres opou oi mousikes akadimies thewrounte ws panepistimia(university)?
Ola ta lamogia pou apla theloun na mazeyoun lefta didaskontas px. troboni exontas ptyxio wdikis einai kairos na kleistoun sto spiti tous!!!Telos,gia tous mi gnwrizontes, i akadimia mousikis DEN einai wdeio!!Xreiazetai omws i yparksi wdeiwn gia tin proetoimasia twn mousikwn wste na eisaxthoun s aytin, eksypiretontas tin didaskalia mono kai kanenos eidous xarti!
Fysika eimai enantios me kathe eidous deksias diakyvernisis, ALLA
den einai proeklogiko trik!!!!!!Exei eksagelthei para poly kairo prin!
Magkes,opoios exei strwsei ton popo tou katw kai exei diavasei mousiki exei proodeysei.Kai sto katw katw an oloi aytoi pou ypografoun ws"aneu xartiou" einai tooooooso kaloi, as pane na dwsoun eisagwgikes stin akadimia gia n min einai pia aneu.Mipws omws den prokeite na mpei kanenas apo aytous se kamia akadimia tis Elladas, tis Eurwpis i tou kosmou oloklirou?
Ksypnate kai min autapataste!!!!!
Filakia

"Academy"?No thanks said...

@ anonymos

Μου φαίνεται ότι έχετε τρικυμία εν κρανίω...
Μήπως γνωρίζετε εσείς έστω και μία χώρα που να μην έχει σχολή για μουσικούς εκτελεστές πανεπιστημιακού επιπέδου, άσχετη με μουσικολογία κλπ?

Οι κορυφαίοι που όπως σημειώνετε είναι στις επιτροπές, το ξέρετε ότι δεν μπορούν να διδάξουν σε πανεπιστημιακή σχολή (ως έχει σήμερα ο νόμος)? Ούτε ο κ. Αντωνίου, ούτε ο κ. Σγούρος, ούτε ο κ. Καβάκος διαθέτουν βασικό πανεπιστημιακό δίπλωμα μουσικής. Προφανώς κατά την έκφρασή σας δεν θα τον ...έστρωσαν αρκετά!

Δικαίωμά σας βέβαια ο αγώνας να μείνετε αιωνίως ανειδίκευτος εργάτης. Δικαίωμα και κάποιων άλλων όμως να θεωρούν τη μουσική τέχνη και επιστήμη και να διεκδικούν τη θεσμοθέτηση σχολής πανεπιστημιακού επιπέδου για τους μουσικούς εκτελεστές, αρνούμενοι ασπιρίνες χωρίς διαβάθμιση και άχρηστα πιστοποιητικά...

Anonymous said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

anonymos είπε:

1. "Oi anthrwpoi pou stelexwnoun tis omades einai oi pleon koryfaioi sto antikeimeno tous(anamesa fysika se allous exisou koryfaious)."

2. "Poies einai oi xwres opou oi mousikes akadimies thewrounte ws panepistimia(university)?"

3. "Ola ta lamogia pou apla theloun na mazeyoun lefta didaskontas px. troboni exontas ptyxio wdikis einai kairos na kleistoun sto spiti tous!!!"

Από άλλο ανέκδοτο ήρθατε εσείς...

Από την 1η επίτροπη (Λυκούργος Αγγελόπουλος, Θεόδωρος Αντωνίου, [Γιάννης Βακαρέλης] -πολύ γρήγορα αποσύρθηκε, Δάφνη Ευαγγελάτου, Λεωνίδας Καβάκος, Κωνσταντίνος Φλώρος), όλοι εκτός ενός είχαν διδακτική σχέση με ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα -και όλοι εκτός από δύο είχαν σπουδάσει σε τέτοια. Από την τελική επιτροπή (Αντωνίου, Τσούχλος, Σγούρος, Μυράτ), μόνο ένας είχε τέτοια διδακτική σχέση, ενώ για τις σπουδές των άλλων δεν είμαι πολύ σίγουρος... Βέβαια, το γεγονός ότι μόνο ο κος Αντωνίου βγαίνει να υπερασπιστεί δημόσια την "Ακαδημία" ενώ οι άλλοι τρεις σιωπούν, μάλλον κάτι σημαίνει...

Απάντηση στην ερώτησή σας: Γερμανία (όπου υπάρχουν και δίδακτρα -προτού μπουν καν στα υπόλοιπα πανεπιστήμια), Γαλλία, Ελβετία, Αυστρία, Φιλλανδία κλπ Σκανδιναβικές χώρες, Μεγ. Βρετανία, Ολλανδία, Βέλγιο (κι εκεί πλέον πληρώνει κανείς)... Σας αρκούν;;; Ή να βάλω κι άλλο;;; Χώρες όπου το πτυχίο είναι ισάξιο με bachelor, και μπορεί κάποιος να κάνει master ή διδακτορικό, ωσάν να ήταν μηχανικός ή δικηγόρος. Γιατί; Επειδή ακολουθούν τη διακήρυξη της Μπολώνια του 1999...


Για τα λαμόγια που διαμαρτύρεστε: υπάρχουν συνάδελφοι που διδάσκουν σε Τμήματα Μουσικών Σπουδών (ΔΗΛΑΔΗ ΑΕΙ) με διδακτορικά σε αντικείμενο διαφορετικό από αυτό της διδασκαλίας τους, και πολλές φορές άσχετο με τη μουσική. Γι'αυτούς έχετε ακούσει κάτι;;; Ή γενικώς άσχετος με το αντικείμενο είστε;;;



Όχι κύριε/α ανώνυμε/η, καμιά ακαδημία δε θα λύσει τα προβλήματα (πολύ δε περισσότερο μια "τέτοια ακαδημία"). Πρώτα από κάτω ξεκινάνε οι εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις... Κοιτάξτε το λίγο ιστορικά αν θέλετε, κάτι θα βρείτε.

Anonymous said...

Συμφωνώ με όλους τους συνυπογράφοντες. Να παραθέσω λοιπόν κι εγώ συνοπτικά τις δικές μου θέσεις:
1)Ναι, είναι αρχικά θετική η ιδέα της ίδρυσης μιας μουσικής ακαδημίας - με τη διαφορά ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να είναι Ανώτατη και 100% κρατική (δηλ. χωρίς δίδακτρα). Το γεγονός ότι κάποιοι κορυφαίοι του χώρου δε διαθέτουν ακαδημαϊκά προσόντα δε θεωρώ ότι είναι πρόβλημα - μπορεί να αντιμετωπιστεί με την κατάλληλη νομοθεσία.
2)Ανεξάρτητα από το αν τελικά γίνει η ακαδημία ή όχι, θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν τα ΤΜΣ που έχουν καθαρά μουσική κατεύθυνση, δηλ. να καθιερωθούν οι ανάλογες εισαγωγικές εξετάσεις. Είναι τουλάχιστον παράλογο το να σπουδάζει κάποιος π.χ. πιάνο, έχοντας προηγουμένως εξεταστεί στην αρμονία και τα...μαθηματικά!
3)Όσο για τα ωδεία, βρίσκω την πρόταση του κ.Αντωνίου σχετικά με το «Εθνικό Δίπλωμα», που θα χορηγείται μετά από ένα σύστημα εξετάσεων, απόλυτα σωστή. Το δίπλωμα αυτό θα πρέπει - κατά τη γνώμη μου - να θεωρείται ανώτερο, αλλά όχι ανώτατο.
4)Όσο για τα μουσικά σχολεία...πρόκειται πραγματικά για μια πολύ πονεμένη ιστορία (διδάσκω σε ένα από αυτά, οπότε γνωρίζω την κατάσταση εκ των έσω). Στην καλύτερη περίπτωση, οι απόφοιτοι είναι απλώς καλοί ερασιτέχνες. Το πρόγραμμα σπουδών είναι πραγματικά εξωπραγματικό: 9ωρο καθημερινά, το οποίο περιλαμβάνει μ.ά. 3 (!) όργανα στο γυμνάσιο, θεωρητικά ευρωπαϊκής και βυζαντινής μουσικής, ιστορία μουσικής καθώς και συμμετοχή σε χορωδίες-μουσικά σύνολα! Όσο ταλαντούχο και επιμελές να είναι ένα παιδί,δεν είναι δυνατόν εκ των πραγμάτων να ασχοληθεί όπως θα έπρεπε με κάθε ένα από όλα αυτά τα αντικείμενα. Σε πρώτη φάση θεωρώ λοιπόν απαραίτητη μια αναδιάρθρωση του προγράμματος των μουσικών σχολείων (δημιουργία κατευθύνσεων-μείωση του αριθμού των μουσικών μαθημάτων). Εξάλλου: ουκ εν τω πολλώ το εύ!

Μαρία Σουρτζή, θεωρητικός

Διπλωματούχος (Mag.Art.) και υποψήφια διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Μουσικής και παραστατικών Τεχνών Βιέννης(Universität für Musik und darstellende Kunst Wien)

"Academy"?No thanks said...

Αναδημοσιεύω εδώ σχόλιο που έγινε στο blog του Ευάγγελου Βενιζέλου, στο post με τίτλο "Tι απέγινε η Θεσσαλονίκη του πολιτισμού", σχόλιο επικεντρωμένο στο θέμα της Ακαδημίας Τεχνών: Πολιτικό Ημερολόγιο

"Από την ημέρα που ξεκίνησε στο blog αυτό ο διάλογος, μάθαμε εν τω μεταξύ και το ακριβές κείμενο του σχεδίου νόμου για την περίφημη Ακαδημία Tεχνών ΥΠΠΟ σε μορφή Word.

Το στρίμωγμα χορού, μουσικής, θεάτρου και κινηματογράφου με μια παράλογη και αναποτελεσματική διοικητική δομή που σκοπό έχει να βαλτώσει τα πράγματα και να κρατά χαμηλό προφίλ εκπαιδευτικού έργου, ήταν απλώς η αρχή.

Τριτοβάθμια την περίμενε ένας πολύ αισιόδοξος σχολιαστής σας...

"Ανώτερη" λέει θα είναι, (τη στιγμή που και τα ΤΕΙ ακόμα έχουν ενταχθεί στην Ανώτατη εκπαιδευτική βαθμίδα), οι δε σπουδαστές θα κάνουν 3 χρόνια σεμινάρια και θα παίρνουν πιστοποιητικό!!! Επίσης, μέσα στη μεγαλοθυμία της η Υπουργός Παιδείας εξετάζει το ενδεχόμενο να εισάγονται (μετά) στα σχετικά ΑΕΙ, προφανώς για να ...γίνονται επιτέλους άνθρωποι.

Επί δεκάδες χρόνων, οι ασχολούμενοι με τη μουσική αντιμετωπίζονται ως ανειδίκευτοι εργάτες σε επαγγελματικό, μισθολογικό, ακαδημαϊκό, κοινωνικό και προσωπικό επίπεδο, απόρροια του παραλογισμού της αρμοδιότητας της μουσικής παιδείας στο υπουργείο πολιτισμού και όχι στο παιδείας. Σαν να μην έφτανε αυτό, τα τελευταία χρόνια παρουσιάστηκαν και τα πανεπιστημιακά(?) μορφώματα της Κέρκυρας και της Θεσσαλονίκης όπου οι σπουδαστές μπαίνουν με πανελλήνιες (βιολογία κλπ) και δύο άσχετα με την ικανότητά τους σε όργανο, ειδικά μαθήματα, και οι επιτήδειοι (είμαι επιεικής εδώ στο χαρακτηρισμό) τους υπόσχονται πτυχίο πανεπιστημιακού οργάνου στο όργανο!!! Γελάνε (η μάλλον κλαίνε...) και οι πέτρες εντός και εκτός Ελλάδος. Και σαν να μη φτάνει αυτό, τώρα οι συγκεκριμένοι κύριοι (προφανώς), μπλοκάρουν το (τυχόν) πανεπιστημιακό status της Ακαδημίας για να μην τους χαλάσει τα μαγαζάκια... Κάνετε και σεις κανένα σεμινάριο και αφήστε εμάς που ξέρουμε, να αλωνίζουμε στα πανεπιστημιακά σαλόνια...

Τα δε επιχειρήματα που χρησιμοποιούνται (ότι πχ πως θα διδάξουν οι μουσικοί που δεν έχουν διδακτορικό κλπ), αυτά τα έχει λύσει όλη η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια όταν χρειάστηκε οι μουσικές ακαδημίες που λειτουργούσαν εκατοντάδες χρόνια να μετατραπούν σε Πανεπιστήμια (για να έχει ανώτατο χαρακτήρα η εκπαίδευση, να δίνουν μεταπτυχιακούς τίτλους κλπ) και με διαφορετικούς τρόπους (μεταβατικό στάδιο με χορήγηση τίτλων στους διδάσκοντες μέσα από το πανεπιστήμιο, ή προσήλωση αποκλειστικά στο εκπαιδευτικό έργο όσων δεν έχουν ακαδημαϊκούς τίτλους και μη συμμετοχή τους σε όργανα και κρίσεις διδασκόντων κλπ).

Λύσεις υπάρχουν. Διάθεση δεν υπάρχει...

Υπάρχει μεγάλος θυμός κύριοι, από πολύ κόσμο. Κυρίως γιατί υποτιμάται η νοημοσύνη ανθρώπων που αγωνίζονται εδώ και χρόνια για τον πολιτισμό (ή έτσι νομίζουν έστω) μέσα σε ανεπαρκές και παράλογο πλαίσιο, το οποίο τους επιβλήθηκε από όλες τις μέχρι τώρα πολιτικές εξουσίες δια πράξεων ή παραλείψεων.

Και η περίφημη συνθήκη της Μπολώνια έρχεται (2010). Και το ελληνικό κράτος κάνει σεμινάρια και δίνει πιστοποιητικά, ενώ ο υπουργός πολιτισμού θεωρεί τους μουσικούς εμπειροτέχνες.
Μάλλον κρίνει εξ ιδίων...

"Academy"?No thanks said...

Και να και η (λιτή και σαφέστατη, τα καλά της αντιπολίτευσης...) απάντηση του Ευάγγελου Βενιζέλου:

Πέμπτη, Ιούνιος 07, 2007, evenizelos said...


Συμφωνώ με την κριτική σας για το σχέδιο νόμου περί "Ακαδημίας Τεχνών". Συμφωνώ επίσης με την άποψη σας ότι πρέπει να οργανωθεί σωστά και σύμφωνα με τα καθιερωμένα διεθνή πρότυπα η ανώτατη μουσική (και όχι απλώς μουσικολογική) εκπαίδευση.

nicon said...

Δείτε και αυτό:

Τα πτυχία των Ωδείων ΔΕΝ θεωρούνται Δημόσια Έγγραφα!

Anonymous said...

Μα ούτως ή αλλιώς, δοκίμασα στη Μεγάλη Βρετανία, να αναγνωρίσω τα πτυχία και διπλώματά μου (πιάνο, αρμονία και αντίστιξη), ώστε να δουλεψω ο άνθρωπος, και πήρα τη αποστομοτική απάντηση ότι τα πτυχία αυτά ΔΕΝ μπορούν να αναγνωριστούν διότη έιναι αναβάθμιστα!

Με ή χωρίς σφραγίδα, με ή χωρίς πτυχίο, τα χαρτιά που έχουμε όλοι μας, και τα έχουμε περάσει μπροστά στα όργανά μας, και τα έχουμε πληρώσει και έχουμε φάει και τις εξετάσεις με τον απεσταλμένο του υπουργείου, ένα τίποτα είναι εκτώς Ελλάδας... Τώρα μας τα λένε τίποτα, και εντώς Ελλάδας.

Πού πάμε?

:(

Νικόλας Σιδερής

Mr Woofer said...

Όμως αγαπητέ Νικόλα απ'ότι βλέπω με αυτά τα χαρτιά σε δέχτηκαν για Master και για Διδακτορικό (εκτός και αν είχες πρώτο Πτυχίο από άλλο πανεπιστήμιο, δεν ξέρω...) οπότε δε νομίζω ότι έχεις πια πρόβλημα για εργασία στην Αγγλία μιας και πλέον είσαι υποψήφιος διδάκτορας εκεί. Αυτό που λες πάντως με παραξενεύει λιγάκι μιας και τα δικά μου Ωδειακά χαρτια αντιμετωπίζονται ως Bachelor στην Αγγλια...

Anonymous said...

Projectwoofer,

Όχι, δε με δεχτήκανε λόγο των χαρτιών μου αλλά της εμπειρίας μου. Μάλιστα 2 πανεπιστήμια (Birmingham και Royal Academy Of Music) απλά μου είπαν όχι γιατί δεν έχω πρώτο πτυχίο.

Τα πήγα για αναγνώριση στο Uk NARIC, και τα τρεία, πλήρωσα, για να πάρω την απάντηση ότι δε μπορούν να τα "κατατάξουν" καθώς είναι αναβαθμιστά στην Ελλάδα...

Δεν έχω πρώτο πτυχίο απο πανεπιστήμιο.

Μπορείς να μου δόσεις λεπτομέρειες για το ΠΩΣ αναγνωρίστηκαν τα ωδειακά σου πτυχιά ως bachelor γιατί πολύ θα το ήθελα!

Mr Woofer said...

Κατάλαβα Νικόλα...

Όχι, εγώ δεν προσπάθησα καν να τα αναγνωρίσω στο UK Naric, απλά στο Πανεπιστήμιο που με δέχτηκαν για master μου είπαν ότι τα χαρτιά μου μέτρησαν σαν ισότιμα του αγγλικού Bachelor...το ίδιο μου είπαν και στο Πανεπιστήμιο όπου κάνω το διδακτορικό μου (σημειωτέον ότι με είχαν δεχτεί άλλα τέσσερα Πανεπιστήμια για τον ίδιο λόγο για το master).

Αν πάντως σκέφτεσαι τελικά να παραμείνεις Αγγλία και να εργαστείς εκεί, δε νομίζω ότι χρειάζεται να κάνεις κάτι μιας και το master και το PhD που θα αποκτήσεις είναι προφανώς αναγνωρισμένα μιας και προέρχονται απο αγγλικά Πανεπιστήμια...(και εκεί δεν υπάρχει το πρόβλημα ότι πρέπει υποχρεωτικά να είσαι κάτοχος αναγνωρισμένου πρώτου πτυχίου προκειμένου να μετρήσει το μεταπτυχιακό ή το διδακτορικό σου). Εγώ ήδη είμαι στη φάση του ψαξίματος δουλειάς για να τα βγάλω πέρα τόσα χρόνια!

Τώρα αν σκοπεύεις να γυρίσεις πίσω μετά, θα ξέρεις ότι τίποτε από τα δυο δεν αναγνωρίζεται
με το υπάρχον τραγελαφικό σύστημα στην Ελλάδα...μήπως υπάρχουν και δουλειές όμως για τους μουσικούς στην Ελλάδα?

Αυτό είναι το χάλι της Ελλάδας...εύχομαι πάντως καλή τύχη σε όλα!

Anonymous said...

Περί Βενιζέλου:
Δύο φορές Υπουργός Πολιτισμού, και μάλιστα σε εποχές με χρυσά κουτάλια για το συγκεκριμμένο υπουργείο, αρκούν για να μας δώσουν να καταλάβουμε τις ικανότητες του οποιυδήποτε... Και το τελευταίο του κατόρθωμα εδώ. Χρέωσε το 2003 δάνειο 1 εκατ. ευρώ στην Ορχήστρα Χρωμάτων -επειδή δεν μπορούσε το ΥΠΠΟ να καταβάλει την τακτική επιδότηση...

Anonymous said...

Ναι-συμφωνώ με την ίδρυση Ανώτερης Ακαδημίας της Μουσικής.Όχι-δεν συμφωνώ με την ίδρυση της συγκεκριμένης Ακαδημίας με αυτές τις προδιαγραφές.

Προσωπικά σπουδάζω μουσική πολλά χρόνια και 8α εξακολουθήσω, με κα8ε τρόπο που μου παρέχεται,αφού συμβαίνει να αγαπώ τη μουσική.Είμαι-8εωρητικά-επαγγελματίας μουσικός.Είμαι όμως και ως επί το πλείστον άνεργη (παρ'ότι διόλου άεργη)
Ωστόσο το χειρότερο,οφείλω να σας πώ,είναι ότι δεν ξέρω τί να απαντήσω σε μια μεγάλη μερίδα του κόσμου που με/μας αντιμετωπίζει σαν τους "φτωχούς συγγενείς" της παιδείας.Από τις χειρότερες στιγμές που βίωσα (και το πρώτο μου σοκ επί του θέματος) κι αισθάνθηκα πραγματικά αδικημένη,θυμωμένη,υποβαθμισμένη ΚΑΙ θιγμένη,ήταν με την τελευταία απογραφή του πλη8υσμού μας πριν λίγα χρόνια.Όταν ερωτήθην τι βα8μό εκπαίδευσης είχα και απαρίθμησα τις σπουδές μου,ενώπιον του Κράτους,ενημερώθηκα ότι στα μάτια του ήμουν και εξακολουθώ,βέβαια, να είμαι μια απλή "απόφοιτος λυκείου".

Αγαπητοί συνάδελφοι ("εμπειροτέχνες" και τιτλούχοι),

Τολμώ να πώ,μετά λύπης,ότι το πρόβλημα δεν είναι καν πολιτικό.Όλοι εμείς ξέρουμε πολύ καλά,οπουδήποτε κι αν ανήκουμε πολιτικά,ότι υπάρχει τεράστια ΑΓΝΟΙΑ στη χώρα μας στο θέμα των Τεχνών γενικότερα και ειδικότερα της μουσικής.Εκείνο όμως που θέλω να τονίσω είναι πως σ'αυτήν την ΑΓΝΟΙΑ συμβάλλουμε ΟΛΟΙ.Είμαστε "ωχαδερφιστές" ακόμα κι αν μας πονάει προσωπικά το θέμα.
Ενδεικτικά αναφέρω την παρούσα κατασταση στις διάφορες ορχήστρες μας(αυτές τις ελάχιστες που διαθέτουμε)οι οποιές ψυχορραγούν σε οργάνωση,ποιότητα και αποτέλεσμα.Και μιλάμε για θέσμούς που είναι ήδη καθιερωμένοι τόσα χρόνια!
Πουθένά δεν είδα μια ΕΝΙΑΙΑ,σοβαρή προσπάθεια να αλλάξουμε τα πράγματα πρός το καλύτερο.Ο καθένας κοιτάει πώς να βολευτεί με το λιγότερο κόστος.
Δεν μπορώ να καταλάβω δε,πώς γίνεταισε όλους του κλάδους να γίνονται συλλογικές προσπάθειες και πιέσεις για σωστότερες λύσεις,ενώ στο δικό μας μένουμε πάντα στο ίδιο σημείο-για να μην πώ πάμε και πιο πίσω!(βλέπε υποβάθμιση των Ωδειακών μουσικών για τον ΑΣΕΠ από ΠΕ16 σε ΤΕ16).

Αυτοί που κυβερνούν,ας υποθέσουμε ότι δεν έχουν βρεί έναν επαρκή τρόπο να βελτιώσουν την κατάσταση-γιατί για να είμαι ειλικρινής,δεν ξέρω τί όφελος έχουν που δεν τη βελτιώνουν,οπότε μπορώ να υποθέσω μόνο ότι δεν ξέρουν τί να ακριβώς να κάνουν και πώς να το κάνουν.
Εμείς όλοι που φωνάζουμε στα σπίτια μας- ή καλύτερα ψιθυρίζουμε μεταξύ μας- τί ακριβώς κάνουμε τόσα χρόνια?
(Αυτά για όσους ενδεχομένως πιστεύουν ότι με κάποια άλλη κυβέρνηση θα γινόταν κάτι διαφορετικό.)
Από αυτήν και μόνον την άποψη,8εωρώ ότι η επικείμενη Ιδρυση αυτής της Ακαδημίας,μας έκανε καλό:
Τουλάχιστον ενωνόμαστε επιτέλους απέναντι σε μια "αφορμή" που ορθώθηκε μπροστά μας.
Καλώς ή κακώς(μάλλον κακώς,κατά την ταπεινή μου άποψη)εμείς οι Έλληνες πρέπει να απειληθούμε από κάτι για να ενεργήσουμε.
Ίδομεν λοιπόν.


Έλλη Δαδήρα
Διπλωματούχος πιάνου,πτυχιούχος αρμονίας,υποψήφια διπλωματούχος μονωδίας και κοντραμπάσσου και.... ό,τι άλλο προκύψει.
Και το κυριότερο....Απόφοιτος Λυκείου.

Anonymous said...

mprabo paidia.
polu swsti kinisi.

Χρήστος Μποτίνης
Μαθητης,αυτοδιδακτος μουσικος και μουσικοφιλος

dxt said...

ZHTV H AKADHMIA!!!

http://dxt-dreams.blogspot.com/

Unknown said...

Λέγομαι Χρύσα Κουτρουμάνου και είμαι φοιτήτρια Διακόσμησης στο Ιδιωτικό Ι.Ε.Κ. Δομή, σε ένα αδιαβάθμητο όπως πολλά άλλα Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, που εκπαιδεύει όμως αξιοπρεπέστατους καλλιτέχνες των Εφαρμοσμένων Τεχνών και καθόλα αναγνωρισμένους από την αγορά εργασίας (αυτό το λέω μετά από εμπειρία συνεντεύξεων). Και γιατί να μην είναι αναγνωρισμένοι, εφόσον τα προσόντα τα διαθέτουν και αυτό το αποδεικνύουν με τις δουλειές τους; Και δεν είναι μόνο οι εφαρμοσμένοι καλλιτέχνες αδιαβάθμητοι, είναι και οι χορευτές που τελειώνουν Ανώτερες και όχι Ανώτατες Σχολές, δημόσιες ή ιδιωτικές, είναι και οι ηθοποιοί, που τελειώνουν επίσης Ανώτερες ιδιωτικές ή δημόσιες Σχολές (όπως του Εθνικού Θεάτρου), που θεωρούνται πανεπιστημιακού επιπέδου, αλλά στα χαρτιά δεν είναι. Αν όλοι εμείς, Διακοσμητές, Γραφίστες, Χορευτές, Ηθοποιοί, Μουσικοί δε φοιτούσαμε σε Ι.Ε.Κ, Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών (όπως ΑΚΤΟ ή Βακαλό), Ωδεία, Ανώτερες Επαγγελματικές Σχολές, ή όπως αλλιώς λέγονται, αλλά φοιτούσαμε σε κάποια Σχολή του εξωτερικού, η Σχολή μας θα λεγόταν Κολλέγιο και θα ήταν Πανεπιστημιακού επιπέδου. Ένας συμφοιτητής από τη Δομή μου μόλις τελείωσε Γραφιστική και πηγαίνει για μεταπτυχιακό σε Πανεπιστήμιο στην Αγγλία - ο όρος μεταπτυχιακό σημαίνει πως διαθέτει ήδη το πρώτο Πανεπιστημιακό πτυχίο. Αυτό όμως ισχύει μόνο για το εξωτερικό, γιατί στην Ελλάδα είναι απόφοιτος Λυκείου. Η αδερφή μου τελείωσε την Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού της Δ. Γρηγοριάδου και ψάχνει για μεταπτυχιακό στο Εξωτερικό - αν δεν είχε τελειώσει και το Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών, θα ήταν απλή απόφοιτος Λυκείου. Οι σπουδές στο χορό, δεν είναι σπουδές, είναι "ότι να'ναι". Εγώ προσωπικά έχω φοιτήσει τρία χρόνια στη Φιλοσοφική Σχολή του Ρεθύμνου. Αν είχα πάρει αυτό το Πτυχίο, θα ήμουν κάτοχος Πανεπιστημιακού τίτλου. Τώρα που θα πάρω το πτυχίο Διακόσμησης, θα είμαι επαγγελματίας και θα έχω διαβάσει τόμους από Ιστορία της Τέχνης, θα είμαι απόφοιτος Λυκείου. Δηλαδή, στα χαρτιά δεν έχω σπουδάσει τίποτα, οι γνώσεις μου είναι "επιπέδου Λυκείου". Κάποια στιγμή, διάβαζα στο Internet το Βιογραφικό ενός πολύ γνωστού Διακοσμητή (δε θυμάμαι τώρα πώς λέγεται), που έχει τελειώσει το "College of Decorative & Fine Arts" στο Παρίσι. Άραγε, το Κολλέγιο αυτό είναι αναγνωρισμένο από το ΔΙΚΑΤΣΑ; Και μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση, μαθαίνω ότι θα δημιουργηθεί και άλλη αδιαβάθμητη "Ακαδημία". Αντί, δηλαδή να διαβαθμιστούν επιτέλους όλες αυτές οι Σχολές σε ένα ενιαίο εκπαιδευτικό σύστημα, ας δημιουργήσουμε άλλη μια αδιαβάθμητη Σχολή, έτσι για να έρθει να "δέσει το γλυκό". Και όσον αφορά την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, ΟΚ αυτή είναι τουλάχιστον διαβαθμισμένη. Πόσοι όμως περνούν εκεί; Και εκείνοι που περνούν, πόσα χιλιάδες Ευρώ πρέπει να έχουν ξοδέψει πριν σε εργαστήρια Καλών Τεχνών, για να αποκτήσουν την τέλεια τεχνική μέσα από εκατοντάδες σχέδια (ίδιας θεματικής) που βγάζουν επί τουλάχιστον δυο στην καλύτερη περίπτωση χρόνια; Και από όλα αυτά τα παιδιά πόσα περνούν; 1 στους 10 κάθε χρόνο. Και στην τελική, μόνο εκείνοι που περνούν είναι ταλαντούχοι ή καλλιτέχνες; Οι υπόλοιποι, τι να τα κάνουν τα τόσα σχέδιά τους, μήπως να τα στείλουν για ανακύκλωση, να πιάσουν και τόπο; Είτε διαβαθμισμένο είτε αδιαβάθμητο, το εκπαιδευτικό μας σύστημα μπάζει από παντού. Αλλά, τουλάχιστον ας μην τραβάμε την κατάσταση στα άκρα, ιδρύοντας "νέου τύπου" Ακαδημίες. ΈΛΕΟΣ πια!

Κατερίνα Καρατζά said...

ΤΟ χειρότερο είναι κατι που πληροφορήθηκα το καλοκαίρι , όταν ο χρόνος είναι περισσότερος και οι κοινωνικές συναθροίσεις συχνώτερες , οτι η φερόμενη ως επίτροπή δεν συνεδρίασε ποτέ στην ολομέλειά της , ορισμένα δε μέλη δεν γνωρίζουν το περιεχόμενο του εκτρωματικού αυτού νομοσχεδίου .
Ευχαριστώ για τη φιλοξενεία

"Academy"?No thanks said...

Καλώς ήλθατε κα Καρατζά
Επιβεβαιώνω και εγώ ότι υπάρχουν μέλη της επιτροπής (των επιτροπών?) που δεν έχουν συμφωνήσει με τα ανακοινωθέντα.
Πάντως δεν έχουν βγει με σαφήνεια και δημόσια να το υποστηρίξουν.

"Academy"?No thanks said...

Στη διμηνιαία περιοδική έκδοση για τις τέχνες και τον πολιτισμό "highlights" εδώ
που μόλις κυκλοφόρησε, φιλοξενείται τετρασέλιδο άρθρο για την "Ακαδημία" Τεχνών (σελίδα 178)

Anonymous said...

Ζητώ συγγνώμη για το ακόλουθο σχόλιο, αλλά αγανακτώ...

Δηλαδή, καλλιτέχνες με σπουδές και καριέρρα είναι είτε βλάκες είτε δειλοί. Βλάκες διότι ΚΑΝΕΙΣ λογικός και με ελάχιστη νοημοσύνη δεν βάζει την υπογραφή του κάτω από κείμενο που δεν έχει διαβάσει Ή/ΚΑΙ κατανοήσει. Δειλοί διότι αν το διάβασαν ΚΑΙ το κατάλαβαν ΚΑΙ δεν αντέδρασαν, μάλλον δεν έχουν κότσια για σοβαρές αποφάσεις... ή μήπως για την (οιαδήποτε) θέση γίνονται όλα;;;

καληνύχτα!

Mr Woofer said...

Απ'ότι φαίνεται, θα πρέπει κανείς να ξενιτευτεί κάνοντας κάποιο Master ή και PhD σε κάποια από τις χώρες που θα μετέχουν στην EHEA (European Higher Education Area) από το 2010 μιας και η Ελλάδα, εφόσον έχει ήδη υπογράψει τη συνθήκη της Bologna, θα υποχρεούται από αυτή την ημερομηνία να αναγνωρίζει ΟΛΟΥΣ τους ακαδημαικούς τίτλους σπουδών που προέρχονται από ανώτατα ιδρύματα των χωρών που συμμετεχουν στην EHEA.

Ακόμη και η υποτιθέμενη "έλλειψη" βασικού τίτλου σπουδών δε θα αποτελεί πλέον εμπόδιο στην αναγνώριση, μιας και ο κανονισμός της ΕΕ προβλέπει την πρόσβαση στον δεύτερο ή και τρίτο (Master, PhD) κύκλο ανώτατων σπουδών ακόμη και με μόνο εφόδιο την αντίστοιχη εμπειρία και όχι το πρώτο πτυχίο από πανεπιστήμιο!

Πληροφορίες σ'αυτά τα links:

http://www.bologna-bergen2005.no/Docs/00-Main_doc/050520_Bergen_Communique.pdf
http://www.dfes.gov.uk/londonbologna/uploads/documents/LondonCommuniquefinalwithLondonlogo.pdf

Mr Woofer said...

Δυστυχώς το blog αυτό δεν εμφανίζει σωστά τα links...τα έγραψα σε 2 σειρές το καθένα...απλά μπορείτε να τα κάνετε copy/paste στον browser σας...

http://www.bologna-bergen2005.no/Docs/
00-Main_doc/050520_Bergen_Communique.pdf


http://www.dfes.gov.uk/londonbologna/uploads/
documents/LondonCommuniquefinalwithLondonlogo.pdf

"Academy"?No thanks said...

Αγαπητέ κ. Νάσο,
δεν έβαλαν καν την υπογραφή τους σε κάποιο κείμενο.
Ας γίνει μια προσπάθεια εξορθολογισμού της κατάστασης και ο καταλογισμός ευθυνών μπορεί να μην έχει νόημα όταν ανατραπεί η ουσία της υπόθεσης.

"Academy"?No thanks said...

projectwoofer

πολλές ευχαριστίες για τα 2 διαφωτιστικά links, που παραθέτω σε πιο εύχρηστη μορφή:
link1
link2

Anonymous said...

Sto 3o sholio se auto to post (29/06/07, 03.28) yparhei to nomoshedio me 18 peripou onomata stis 3 epitropes - opos to dosate eseis. Den akousa kapoion apo autous (í tous epomenous tis telikis epitropis) na antidra... Ant'autou, autoi tis deuteris epitropis (kapoioi toulahiston) emfanistikan kai sti synenteyxi typou tis parousiasis tou nomoshediou. Kano lathos;

Orthologismos: oi politikoi tha ta kanoun monimos mantara, epeidi poly apla DEN GNORIZOUN tipota gia ton politismo. (oi perissoteroi kath'imas). Oi mousikoi giati na ta kanoun mantara; Toso dyskolo einai na vgo kai na po ego o tade mousikos oti xerete kyrioi, STAMATISTE NA HRISIMOPOIITE TO ONOMA MOY HORIS TI THELISI MOU SE AUTI TIN PARODIA, ALLIOS KALA NA'NAI TA DIKASTIRIA;;;

Diladi den vgazoume monoi ta matia mas;;; Tha mas ftaine monimos oi alloi; Pou einai kai ashetoi;

"Academy"?No thanks said...

stefanos nasos

Ειστε νέος αλλά όχι χθεσινός.
Η αγορά είναι τόσο μικρή που αυτόν που μουτζώνεις με το ένα χέρι, τον παρακαλάς με το άλλο για μια καρέκλα, μια συναυλία, ένα project κλπ.

Η αντίδραση ορισμένων στο θέμα "Ακαδημία" Τεχνών είναι ατυχής αλλά προβλέψιμη. "Δικαιολογείται" αλλά και ελέγχεται.

Στόχος της διαμαρτυρίας αυτής είναι ΚΑΙ να δείξει τις προθέσεις και τις θέσεις του καθενός.

Για την ιστορία, αλλά και την ουσία.

Ας μετρηθούμε λοιπόν...

Anonymous said...

Safestata ishyoun auta pou grafete kyrie Mallouhe, kai prosypografo! Alla ofeilete na paradehteite oti to arthro sas sto highlights leei oti ki ego, aplos pio politismena, pio irema.

Ki opos anaferete ekei, o kairos tis siopis kai tis apodohis horis antidrasi oiasdipote kakis katastasis prepei na teleionei.

(an enohlei to yfos mou sta dyo teleutaia sholia, kanena provlima na ta sviso, í an protimate mporeite na ta svisete ki eseis os admin... kamia parexigisi!)

Me -shedon- olokliri tin oikogeneia sti douleia, de nomizo oti oi protheseis mou mporei na einai ponires í kakovoules. (ki opos leei ena theorima apo to nomo tou Murphy, mporeis na peis psemata se pollous gia ligo kairo, í se ligous gia poly... e, nomizo oti o polys kairos teleionei osonoupo...)

Euharisto gia to komplimento, alla ki esas de sas piran ta hronia! ;-)

"Academy"?No thanks said...

stefanos nasos

Το άρθρο μου στο highlights είναι επώνυμη προσωπική κατάθεση άποψης.

Η παρούσα διαμαρτυρία είναι μια προσπάθεια να ενωθούν πολλές φωνές μαζί. Είναι επόμενο να έχει πιο ψύχραιμο και λιγότερο προσωποποιημένο ύφος.

Αλλωστε (επιμένω) στόχος σε αυτή τη φάση δεν είναι ο καταλογισμός ευθυνών σε πρόσωπα, αλλά να αποτρέψουμε το συγκεκριμένο εγχείρημα της "Ακαδημίας" με τη μορφή που προτείνεται από το ΥΠΠΟ.

Ούτε το ύφος, ούτε τα λεγόμενά σας δημιουργούν την παραμικρή ενόχληση στο blog αυτό (τουλάχιστον στον δημιουργό του).

"Academy"?No thanks said...

Παραθέτω αυτούσιο το κομμάτι που αφορά στις νομοθετικές πρωτοβουλίες του ΥΠΠΟ στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή, σύμφωνα με την ομιλία του νέου υπουργού κ. Μιχάλη Λιάπη, όπως δημοσιεύεται στο site του ΥΠΠΟ (δελτίο τύπου):

"Στο νομοθετικό τώρα επίπεδο, ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για την εφαρμογή του νόμου για τις χορηγίες προκειμένου ιδιωτικά κεφάλαια να αποτελέσουν μεγάλες πολιτιστικές επενδύσεις. Διότι όχι μόνο αποτελεί μια διεθνή πρακτική, αλλά και μια ιδεολογική προσέγγιση ότι ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να δώσει μια δυναμική και δημιουργική ώθηση στον πολιτισμό. Ακολουθεί το σχέδιο νόμου για την λήψη μέτρων για την προστασία των πολιτιστικών αγαθών (αρχαιοκαπηλία).
Το νομοσχέδιο για το «Συμβούλιο Πολιτισμού» προκειμένου να συντελεσθεί η χάραξη ενιαίας στρατηγικής για τα πολιτιστικά ζητήματα και η αναβάθμιση του θεσμού των κρατικών βραβείων.
Το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του νομικού πλαισίου που διέπει τον κινηματογράφο και για τη θέσπιση κινήτρων για την ανάπτυξη των κινηματογραφικών παραγωγών. Το νομοσχέδιο για την ίδρυση Κρατικής Όπερας όπως και Κρατικού Χοροθεάτρου Μακεδονίας Θράκης.
Προωθούμε τη θέσπιση νέου θεσμού, των «θεωρικών», που θα απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς, μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές και σκοπό έχει την προσφορά δωρεάν εισόδου σε χώρους πολιτισμού. Τέλος ετοιμάζεται σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας, ενώ ξεκινά μια κοινή προσπάθεια σε συνεργασία με συναρμόδια υπουργεία προκειμένου να καταπολεμηθεί η πειρατεία."

Άκουσε κάποιος την ομιλία ζωντανά από την τηλεόραση?
Γιατί εδώ δεν υπάρχει καν αναφορά για την "Ακαδημία" Τεχνών...